Thailand akan Lanjutkan “Bebas Karantina” untuk Turis Asing

Thailand akan Lanjutkan “Bebas Karantina” untuk Turis Asing

Thailand Meneruskan “Bebas Kuarantin” untuk Pelancong Asing

Skim pengecualian kuarantin untuk pelancong asing yang melawat Thailand sebelum ini digantung sebulan lalu, selama tujuh minggu. Langkah itu diambil memandangkan penyebaran varian Omicron yang semakin meningkat dan ketidakpastian tentang keberkesanan vaksin terhadapnya.

Polisi itu memerlukan pengembara diuji untuk COVID-19 semasa ketibaan dan lima hari selepas itu, jurucakap Taweesin Wisanuyothin memberitahu taklimat.

Pihak berkuasa juga telah memanjangkan waktu restoran dibenarkan menghidangkan alkohol sehingga 11 malam. dari sebelum pukul 9 malam. Bagaimanapun, bar dan kelab malam akan kekal ditutup.

Langkah itu bertujuan untuk memulihkan sektor pelancongan yang telah musnah akibat wabak itu, dengan bilangan pelawat dihadkan dan keperluan kuarantin Thailand menjadi ketat.

Pelancong yang melawat Thailand tahun lepas hanya menyumbang kira-kira 0.5% daripada angka pra-pandemi, yang mencecah rekod hampir 40 juta pada 2019.

Bebas kuarantin untuk destinasi pelancongan pantai

Pasukan petugas COVID-19 Thailand juga bersetuju untuk mengembangkan satu lagi program bebas kuarantin serupa atau dikenali sebagai “Kotak Pasir” untuk memasukkan destinasi pelancongan pantai timur yang popular, seperti Pattaya dan Koh Chang.

Skim bebas kuarantin di mana pelancong yang diberi vaksin mesti bersetuju untuk tinggal di satu lokasi selama seminggu, kini beroperasi di Phuket dan Koh Samui.

Setakat ini, Thailand telah melaporkan 2.3 juta kes jangkitan dan hampir 22,000 kematian berkaitan koronavirus secara keseluruhan. Kira-kira dua pertiga daripada populasi telah diberi vaksin dan 15% daripada mereka telah menerima penggalak.

ha/yf (Reuters)

Share This Article