Korea Utara Akan Lanjutkan Uji Coba Nuklir

Korea Utara Akan Lanjutkan Uji Coba Nuklir

Korea Utara Akan Meneruskan Ujian Nuklear

Korea Utara, pada hari Khamis (20/01) memberi isyarat akan meneruskan pengujian senjata nuklear. Korea Utara berkata ia akan mengukuhkan pertahanannya terhadap Amerika Syarikat dan sedang mempertimbangkan untuk memulakan semula “semua aktiviti yang digantung buat sementara waktu,” lapor portal media negara KCNA.

Korea Utara telah memerhatikan moratorium yang dikenakan terhadap ujian senjata nuklear dan peluru berpandu jarak jauhnya. Negara itu tidak menjalankan senjata nuklear atau ujian peluru berpandu balistik antara benua sejak 2017. Dalam tempoh dua tahun akan datang, pemimpin Korea Utara Kim Jong Un bertemu dengan bekas Presiden AS Donald Trump tiga kali, selepas itu perbincangan terputus.

Ketegangan telah meningkat antara Korea Utara dan Amerika Syarikat berikutan beberapa siri ujian peluru berpandu jarak dekat Korea Utara baru-baru ini. Ini termasuk pelancaran peluru berpandu balistik Isnin, pelancaran keempat Korea Utara bulan ini.

Awal minggu ini, Amerika Syarikat menggesa Korea Utara untuk “menghentikan aktiviti yang menyalahi undang-undang dan mengganggu kestabilan”, mengatakan ia akan mendapatkan sekatan baharu PBB.

Apabila Amerika Syarikat mengenakan sekatan baharu minggu lalu, Korea Utara berkata ia adalah “provokasi” dan meningkatkan ujian senjatanya.

Korea Utara bersedia untuk ‘konfrontasi jangka panjang’

KCNA melaporkan pada hari Rabu (19/1), Kim Jong Un mengadakan pertemuan politburo Partai Buruh yang memerintah. Mesyuarat itu diadakan untuk membincangkan isu dasar termasuk menjawab dasar “bermusuhan” AS.

Selain membincangkan penyambungan semula “aktiviti yang digantung buat sementara waktu”, biro politik juga menggesa “menaik taraf segera kepada kemudahan fizikal yang lebih kukuh.”

“Kita mesti membuat persiapan yang lebih teliti untuk konfrontasi jangka panjang dengan imperialis AS,” kata biro politik itu.

“Dasar bermusuhan dan ancaman ketenteraan oleh AS telah mencapai garis bahaya yang tidak boleh diabaikan lagi.”

rw/hp (AFP, Reuters)

Share This Article