KPK: Wali Kota Nonaktif Bekasi Rahmat Effendi Dihubungi Pihak Selain Keluarga dan Penasihat Hukum

KPK: Wali Kota Nonaktif Bekasi Rahmat Effendi Dihubungi Pihak Selain Keluarga dan Penasihat Hukum

Wartawan Tribunnews.com, Ilham Rian Pratama

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTASuruhanjaya Pembasmian Rasuah (KPK) memberi penjelasan berhubung edaran gambar lawatan Datuk Bandar dalam talian yang tidak aktif Bekasi Grace Effendi aka Pepen.

Pemangku Jurucakap KPK Ali Fikri mengesahkan kunjungan online itu berlangsung hari ini, Khamis (20/1/2022) di gedung Merah Putih KPK.

“Memang benar kejadian hari ini di Rutan Rumah Merah Putih KPK,” kata Ali dalam keterangannya, Khamis (20/1/2022).

Ali menjelaskan, KPK memberi hak kepada setiap tahanan untuk dilawati oleh keluarga atau penasihat undang-undang mengikut jadual lawatan yang telah ditetapkan dengan kebenaran pasukan penyiasatnya.

Dalam tempoh pandemik Covid-19, lanjut Ali, KPK melakukan pelbagai penyesuaian terhadap perkhidmatannya, salah satunya adalah lawatan tahanan yang boleh dilakukan secara dalam talian, sambil tetap merujuk kepada tatacara dan tatacara sebagaimana termaktub dalam PP No. 58 Tahun 1999 tentang Syarat. dan Prosedur Pelaksanaan , Pihak Berkuasa, Tugas dan Tanggungjawab Penjagaan Banduan.

Baca juga: Foto Rahmat Effendi bekas Datuk Bandar Bekasi tular pertemuan online dari pusat tahanan, berikut ulasan KPK

KPK, katanya, juga telah membuat peruntukan mengenai tatacara melawat banduan di pusat tahanan KPK yang disosialisasikan kepada setiap tahanan.

“Bagaimanapun, dalam kejadian ini, KPK amat kesal kerana tahanan disyaki bertemu secara dalam talian dengan pihak lain seperti termaktub dalam peruntukan terpakai,” kata Ali.

“Kita akan menilai baik banduan mahupun pusat tahanan KPK supaya perkhidmatan tahanan berpandukan peruntukan dan SOP yang diguna pakai di samping tetap mengutamakan perkhidmatan cemerlang sebagai hak banduan,” katanya.

Diketahui, Suruhanjaya Pembasmian Rasuah telah menamakan sembilan orang sebagai tersangka dalam dakwaan jenayah rasuah itu berupa menerima sesuatu oleh pegawai negeri atau wakilnya berkaitan perolehan barangan dan perkhidmatan serta lelongan jawatan dalam Kerajaan Bandaraya. . Bekasi.

Share This Article