Jerman Tolak Kirim Senjata ke Ukraina karena Khawatir Tingkatkan Eskalasi

Tidak lama kemudian kerajaan Jerman baharu menguji dasar luarnya yang lebih berani dan bernilai. Hanya dalam tempoh enam bulan berkuasa, kerajaan baharu Jerman sudah pun berdepan dengan tindakan tentera Rusia menentang Ukraine, yang bimbang serangan lain daripada jirannya yang lebih besar dan lebih berkuasa.

Jerman dan sekutunya sedang bergelut untuk bersetuju mengenai tindak balas terhadap niat Rusia yang tidak jelas. Pembuat dasar Jerman, termasuk kerajaan gabungan tiga parti, sedang membahaskan perkara ini.

Pada Selasa (18/01), Canselor Olaf Scholz dari Sosial Demokrat (SPD), mengatakan Rusia akan membayar “harga tinggi” jika terjadi pencerobohan ke atas Ukraine. Pada hari Rabu (19/01), dia menekankan bahwa diam pada isu Ukraine bukanlah Menteri Luar Jerman, Annalena Baerbock, dari Greens, telah membuat ungkapan solidariti yang sama dengan Ukraine tetapi menolak permintaan terbarunya untuk penghantaran senjata.

“Kami bersedia untuk mengadakan dialog serius dengan Rusia untuk meredakan situasi berbahaya ini kerana diplomasi adalah satu-satunya cara yang berdaya maju,” kata Baerbock.

Simbol atau strategi

Amerika Syarikat atau Britain telah mengumumkan penghantaran senjata, mengandungi pistol, peluru dan senjata anti kereta kebal. Sekumpulan senator AS yang melawat Ukraine awal minggu ini menjanjikan lebih banyak senjata akan dihantar.

Pegawai kerajaan Jerman telah menyatakan kebimbangan bahawa penghantaran sedemikian boleh meningkatkan ketegangan dan merumitkan rundingan.

Dalam perjanjian gabungan mereka, parti SPD, Greens dan FDP berhaluan tengah berhaluan kiri bersetuju dengan dasar eksport senjata yang mengehadkan atau tidak membenarkan penghantaran senjata ke kawasan krisis.

Baerbock bercakap tentang keputusan kerajaannya mengenai dimensi sejarah—kemunduran pencerobohan Jerman ke atas Kesatuan Soviet semasa Perang Dunia Kedua.

“Idea bahawa senjata api boleh digunakan untuk membunuh orang Rusia adalah sangat sukar diterima oleh kebanyakan orang Jerman,” kata Marcel Dirsus, seorang felo bukan pemastautin di Institut Dasar Keselamatan di Universiti Kiel (ISPK), kepada DW.

Share This Article