Tertipu Ratusan Miliar, Korban Pembelian Unit Apartemen Antasari 45 Tuntut Ganti Rugi Pengembang

Tertipu Ratusan Miliar, Korban Pembelian Unit Apartemen Antasari 45 Tuntut Ganti Rugi Pengembang

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA – Seramai 210 mangsa pembelian 45 unit Pangsapuri Antasari menuntut pampasan sehingga ratusan bilion.

Mangsa menyaman pemaju PT. Prospek Duta Sukses (PDS) untuk memulangkan wang pembelian 45 Pangsapuri Antasari dengan jumlah Rp 164 bilion.

Pemiutang yang telah melakukan ansuran sejak 2014 berasa tertipu kerana pemaju tidak menyiapkan pembinaan pangsapuri yang dijanjikan akan siap pada Oktober 2017.

Hampir 8 tahun berjalan, pangsapuri yang terletak di Jl. Putera Antasari No. 45, Cilandak, Jakarta Selatan, hanya dalam bentuk lima tingkat bawah tanah. Sementara itu, bangunan utama Menara 1 masih merupakan binaan lama yang terhenti.

Akibatnya, jumlah kerugian yang dialami semua pengguna meningkat kepada Rp591.9 bilion.

“Angka kerugian ini datang daripada semua bayaran yang telah dibayar oleh 775 pembeli untuk 923 unit kepada PT. PDS, selaku pemaju projek 45 Antasari Apartment,” kata Benyamin Wijaya, salah seorang pembeli. pangsapuri 45 Antasari di Jakarta, Rabu (19/1/2022).

Terhentinya projek ini membuatkan PT. PDS menawarkan penyelesaian dalam bentuk perjanjian damai.

Baca juga: Nak beli apartment kat Jakarta ni harga purata

Bagaimanapun, mangsa menemui beberapa penyelewengan dalam permohonan Penangguhan Kewajipan Pembayaran Hutang (PKPU) yang dikemukakan Eko Aji Saputra.

Eko mengakui bahawa PT. PDS berhutang kepadanya Rp 2.2 bilion dengan memasukkan Chefry yang mendakwa sebagai seorang lagi pemiutang dalam permohonan itu.

Keamanan yang ditawarkan PT PDS dianggap ganjil oleh Benjamin dan mangsa lain. Kerana ia bercanggah dengan Peraturan Kerajaan no. 12 Tahun 2021 tentang Pindaan Peraturan Pemerintah Nomor 14 Tahun 2016 tentang Pelaksanaan Perumahan dan Kawasan Permukiman.

Share This Article