Kapolda Banten Tinjau Posko Pengungsian Gempa di Pandeglang

Kapolda Banten Tinjau Posko Pengungsian Gempa di Pandeglang

TRIBUNNEWS.COM, PANDEGLANG – Ketua Polis Banten Ketua Polis Negara Rudy Heriyanto memastikan keadaan penduduk di Kecamatan Sumur Kabupaten Pandeglang, selepas gempa bumi Banten dengan magnitud 6.7 yang menggegarkan Barat Daya Sumur, Banten.

Bersama pejabat utama Polri Banten, Ketua Polis Negara Rudy Heriyanto meninjau posko pemindahan dan pos dapur awam Satbrimob Polis Banten, di Desa Kertamukti, Kecamatan Sumur pada Sabtu (15/01/2022).

“Hari ini kita tinjau terus lokasi gempa, kita nampak ada perkhidmatan kesihatan,” kata Rudy Heriyanto dalam kenyataan bertulis yang diterima TribunBanten.com, petang tadi.

Pihak Kapolda meninjau ketersediaan kemudahan di kem pelarian seperti kemudahan dapur awam yang disediakan serta melawat beberapa lokasi terjejas gempa bumi iaitu SD Kertamukti 2 Kampung Kertamukti, Daerah Sumur.

Baca juga: 1,100 Rumah di Pandeglang Rosak Gempa Banten

Rudy Heriyanto berkata, di pos pemindahan itu terdapat sebuah kereta dapur awam milik Satbrimob Polis Banten.

Bersedia untuk memasak, dan memenuhi keperluan orang yang terjejas oleh gempa bumi.

“Kami menyediakan kereta dapur awam untuk memenuhi keperluan makanan penduduk yang terjejas akibat gempa bumi.”

“Menyediakan dapur awam di beberapa tempat kejadian gempa bumi iaitu di Daerah Sumur, daerah itu,” katanya Pandeglang, dan di Kabupaten Lebak,” kata Rudy.

Beliau berharap kehadiran Polis dalam kalangan masyarakat dapat membantu menyediakan makanan kepada masyarakat.

Baca juga: Pasca Gempa Banten Ratusan Rumah Rusak dan Pemerintah Kabupaten Pandeglang Isytihar Status Tanggap Darurat Gempa.

“Semoga tiada lagi gegaran susulan akibat bencana alam,” harapnya.

Share This Article