2021 Menjadi Tahun Terpanas Ke-6 Dalam Sejarah Pencatatan Cuaca

2021 Menjadi Tahun Terpanas Ke-6 Dalam Sejarah Pencatatan Cuaca

2021 Menjadi Tahun Ke-6 Terhangat Dalam Sejarah Rakaman Cuaca

2021 akan menjadi tahun keenam paling panas dalam sejarah rekod cuaca, menurut analisis suhu global yang dikeluarkan oleh dua agensi kerajaan AS pada Khamis (13/1). Data iklim global terkini telah disusun oleh agensi angkasa lepas NASA dan Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan, NOAA.

2021 berada dalam persaingan yang ketat dengan 2018 sebagai tahun keenam terpanas, menurut analisis NASA menggunakan tempoh asas 30 tahun. Analisis berasingan oleh NOAA menunjukkan suhu purata 2021 ialah 0.84 Celsius melebihi purata untuk abad ke-20, menjadikan 2021 tahun keenam paling panas dalam sejarah rekod cuaca.

Pakar mengatakan data ini menunjukkan bahawa trend pemanasan global jangka panjang menunjukkan tanda-tanda semakin pantas.

Dekad terhangat dalam sejarah

Data itu juga menunjukkan bahawa sembilan tahun lepas merangkumi 2013-2021 semuanya merupakan antara 10 tahun paling panas sejak rekod cuaca bermula pada 1880. “Sudah tentu ia lebih panas sekarang berbanding bila-bila masa dalam sekurang-kurangnya 2,000 tahun lalu, dan mungkin lebih lama, kata Russell Vose, pengarah pemantauan iklim NOAA.

“Sudah tentu, semua ini didorong oleh peningkatan kepekatan gas penangkap haba seperti karbon dioksida,” katanya sambil menambah bahawa 2022 hampir pasti akan menjadi antara 10 tahun paling panas.

“Terdapat 99 peratus peluang bahawa 2022 akan berada dalam 10 teratas, peluang 50-50, mungkin kurang, ia akan berada dalam lima teratas, dan peluang 10 peratus untuk berada di tempat pertama” melainkan ada yang utama. , kejadian tidak dijangka seperti letusan gunung berapi. komet besar atau besar yang melanda Bumi, kata Russell Vose.

Tahun lepas, suhu global sepatutnya menjadi sejuk kerana kehadiran La Nina di timur Lautan Pasifik. Fenomena La Nina ialah penyejukan semula jadi di tengah Pasifik yang mengubah corak cuaca secara global dan mengangkat air laut dalam yang sejuk ke permukaan. Menggandingkan fenomena ini ialah corak iklim El Nio, yang memacu suhu global meningkat. Para saintis iklim berkata 2021 akan menjadi tahun La Nina terpanas dalam rekod.

Pemanasan bumi mungkin mencapai 1.5C pada tahun 2030-an

Tahun 2021 tidak menyaksikan penyejukan iklim, kerana aktiviti manusia memberikan lebih banyak haba. “Fenomena ini tidak mendominasi tajuk utama sebagai yang paling hangat dalam rekod, tetapi tunggu beberapa tahun lagi dan kita akan melihat rekod lain,” kata saintis iklim Zeke Hausfather dari kumpulan penyelidikan Berkeley Earth Monitoring Group.

Peningkatan suhu Bumi sebahagian besarnya adalah hasil daripada peningkatan pelepasan gas rumah hijau di atmosfera sejak revolusi perindustrian, yang kebanyakannya adalah hasil daripada aktiviti manusia.

Para saintis percaya, pada kadar pemanasan semasa, suhu di Bumi akan meningkat 1.5 darjah Celsius di atas paras pra-industri menjelang 2030-an. “Tetapi itu tidak bermakna bahawa pada 1.4 pemanasan semuanya baik dan pada 1.6 semuanya adalah neraka, ” kata pakar iklim NASA Gavin Schmidt.

Kesannya telah dirasai sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tambahnya, termasuk kebakaran hutan yang memecahkan rekod di seluruh Australia dan Siberia, gelombang haba sekali dalam seribu tahun di Amerika Utara, dan hujan lebat yang menyebabkan banjir besar di Asia, Afrika, AS. dan Eropah.

hp/yp (afp, rtr, ap)

Share This Article