Korea Utara Uji Coba Rudal yang Diluncurkan dari Kereta Api

Korea Utara Uji Coba Rudal yang Diluncurkan dari Kereta Api

TRIBUNNEWS.COM – Korea Utara mengesahkan telah melancarkan peluru berpandu balistik dari kereta api, Sabtu (15/1/2022), Algeria laporan.

Agensi berita kerajaan Korea Utara, KCNA, berkata pelancaran peluru berpandu itu adalah latihan yang bertujuan untuk menyemak dan menilai kecekapan dalam prosedur tindakan peluru berpandu.

KCNA menambah bahawa dua peluru berpandu berpandu telah mencapai sasaran yang ditetapkan di Laut Timur.

Sementara itu, agensi berita Korea Selatan Yonhap berkata tentera negara itu melaporkan projektil terbaharu itu Korea Utara terbang kira-kira 430 kilometer pada ketinggian 36 kilometer, dan kelajuan tertinggi Mach 6, atau 7,350 kilometer sejam, bersamaan enam kali kelajuan bunyi.

Peluru berpandu yang dilepaskan dari gerabak kereta api nampaknya adalah senjata jarak dekat bahan api pepejal yang dimodelkan pada sistem balistik mudah alih Iskander Rusia.

Baca juga: Korea Utara Tembak 2 Peluru Berpandu Balistik, Ujian Ketiga dalam 2 Minggu

Peluru berpandu direka bentuk untuk bergerak dan terbang pada ketinggian rendah, berpotensi meningkatkan peluangnya untuk mengelak dan mengalahkan sistem peluru berpandu.

Korea Utara pertama kali melancarkan peluru berpandu ini dari kereta api pada September tahun lalu sebagai sebahagian daripada usahanya untuk mempelbagaikan pilihan pelancarannya, yang kini termasuk pelbagai kenderaan, termasuk kapal selam.

Melancarkan peluru berpandu dari kereta api boleh menambah mobiliti, tetapi sesetengah pakar mengatakan rangkaian itu kereta api ringkas Korea Utara yang melintasi wilayahnya yang agak kecil akan segera dihancurkan oleh musuh semasa krisis.

Laporan oleh KCNA datang sehari selepas tentera Korea Selatan berkata pada hari Jumaat bahawa ia mengesan pelancaran dua peluru berpandu Korea Utara ke laut.

Ujian itu adalah pelancaran senjata ketiga bulan ini.

Baca juga: Korea Utara Mengancam Akan Mengambil Tindakan Lebih Tegas Di Bawah Sekatan Baru oleh AS

Share This Article