HRW: Barisan Pemimpin Demokratis Belum Cukup Tegas Hadapi Para Autokrat

Kegagalan pemimpin demokratik untuk memperjuangkan nilai dan hak demokrasi secara berkesan telah membolehkan autokrat muncul di seluruh dunia, kata Pengarah Human Rights Watch (HRW) Kenneth Roth dalam temu bual dengan agensi berita AFP. HRW pada hari Khamis (14/1) mengeluarkan laporan tahunannya yang menyoroti situasi pelanggaran hak asasi manusia di seluruh dunia.

“Kebimbangan kami adalah jika pemimpin demokratik tidak bangkit… dan menunjukkan jenis kepimpinan berwawasan yang diperlukan hari ini”, ketika dunia menghadapi masalah besar seperti wabak dan perubahan iklim. Beliau berkata kegagapan pemimpin demokratik boleh “menghasilkan jenis keputusasaan dan kekecewaan yang menjadi tanah subur bagi autokrat.”

Laporan tahunan setebal lebih 750 muka surat HRW memperincikan peningkatan tindakan keras terhadap suara pembangkang terutamanya di negara autokratik seperti China, Rusia, Belarus dan Mesir.

Laporan itu juga menyerlahkan beberapa rampasan kuasa tentera baru-baru ini, termasuk di Myanmar dan Sudan, dan kemunculan pemimpin yang mempunyai kecenderungan autokratik di negara-negara yang pernah atau masih dianggap sebagai negara demokrasi, seperti Hungary, Poland, Brazil, India, dan sehingga tahun lepas, Amerika Syarikat. Negeri. Kesatuan.

Keperluan mendesak untuk mempertahankan demokrasi

Walaupun cubaan bekas Presiden AS Donald Trump dan sekutunya untuk membatalkan keputusan pilihan raya 2020, Kenneth Roth memberi amaran bahawa demokrasi AS masih menghadapi cabaran besar. Serangan penyokong Trump ke atas Capitol tahun lalu adalah “hanya permulaan”, Kenneth Roth.

Rusuhan 6 Januari adalah “percubaan yang gagal untuk membatalkan pilihan raya, dan kini usaha yang lebih canggih sedang dijalankan, menyasarkan pilihan raya presiden akan datang,” tambahnya. “Terdapat keperluan mendesak untuk mengekalkan demokrasi di Amerika Syarikat.”

Tetapi Kenneth Roth juga tidak bersetuju dengan pandangan bahawa “autokrasi semakin meningkat dan demokrasi semakin merosot”. Beliau menjelaskan bahawa ramai autokrat sebenarnya mendapati diri mereka dalam kedudukan yang semakin terdedah.

Kenneth Roth juga menekankan kemunculan pakatan luas parti politik yang sangat berbeza untuk bersatu untuk menggulingkan “autokrat yang korup”, seperti di Republik Czech dan Israel. Dan dia menunjuk kepada demonstrasi besar-besaran pro-demokrasi dan gerakan ketidakpatuhan awam besar-besaran, walaupun di negara-negara yang mempunyai rejim tentera yang kejam seperti Myanmar dan Sudan, walaupun berisiko ditahan atau ditembak.

“Terdapat pertempuran berterusan dengan penentangan yang sangat ketara terhadap mereka yang ingin menerapkan semula, atau mengekalkan autokrasi,” kata Kenneth Roth. Dalam menghadapi tentangan yang semakin meningkat, golongan autokrat yang sebelum ini cuba berpura-pura menjaga proses demokrasi, akhirnya menunjukkan wajah sebenar mereka dan berhenti berpura-pura. Perkembangan di Rusia, Hong Kong, Uganda dan Nicaragua menunjukkan bagaimana pemerintah mendakwa mengadakan pilihan raya demokratik tetapi secara terang-terangan menghapuskan semua pembangkang, mengharamkan media bebas dan mendiamkan protes, kata Kenneth Roth.

Pemimpin demokrasi mesti bangkit

Walaupun mereka mungkin memenangi pilihan raya, “pilihan raya zombie” seperti itu tidak “melepaskan sebarang kesahihan yang mereka cari,” katanya.

Tetapi hari ini, sambungnya, ramai pemimpin yang dipilih secara demokrasi gagal menunjukkan prinsip dan kepimpinan yang diperlukan untuk menunjukkan faedah demokrasi, kata Kenneth Roth. “Terdapat keperluan mendesak untuk tadbir urus yang lebih baik dalam demokrasi, (dan) pendekatan yang lebih konsisten untuk mempertahankan hak asasi manusia di seluruh dunia.”

Mengambil contoh Amerika Syarikat dan banyak negara demokrasi Barat, dari segi “kerajaan represif” negara sahabat seperti Mesir, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu atau Israel, “dasar luarnya kelihatan agak konvensional”. Dia mengakui Presiden Joe Biden dan pemimpin demokrasi lain telah mengambil “langkah mudah”, tetapi itu sahaja, Kenneth Roth memberi amaran, apa yang “tidak mencukupi untuk menghadapi cabaran besar” dan untuk menolak autokrasi.

hp/vlz (afp, ap, rtr)

Share This Article