Pungli di SMAN 22 Bandung: Terduga Pelaku Kepala Sekolah dan Wakil

Pungli di SMAN 22 Bandung: Terduga Pelaku Kepala Sekolah dan Wakil

TRIBUNNEWS.COM, BANDUNG – Pasukan Peras ugut Saber Jawa Barat mendedahkan amalan yuran haram (Pemerasan) yang dilakukan secara bersama oleh wakil guru besar perhubungan awam ER dan guru besar SMAN 22 Bandung, H.

ER dan H disyaki melakukan pemerasan terhadap ibu bapa pelajar yang bermutasi itu.

Ketua Bahagian Data dan Maklumat (Ketua Datin) Peras ugut Saber Jawa Barat, Yudi Ahadiat berkata, ketika ini kedua-duanya masih disiasat atas dakwaan ini.

“Mereka masih satu-satunya yang sedang disiasat, karena merekalah yang paling berperan,” kata Yudi, ketika dihubungi Tribun Jawa Barat, Jumaat (14/1/2022).

Ia akan mengadakan semakan kehakiman untuk menentukan langkah undang-undang seterusnya.

Baca juga: Pemandu Punggah di Medan Jadi Mangsa Peras ugut: Terdapat 10 Resit daripada CSO

“Nanti semakan kehakiman akan dibuat, itu mekanisme kita. Adakah ia akan diwakilkan kepada pegawai penguatkuasa, sama ada nanti kepada Rasuah atau Jenayah atau diwakilkan kepada Inspektorat, untuk diberikan sekatan mengikut PP 53 Tahun 2010 dalam sempena PP 94 2021, berkenaan disiplin ASN,” katanya.

Menurutnya, penemuan ini menjadi bukti bahawa amalan peras ugut di sekolah awam masih berlaku.

Beliau turut meminta orang ramai yang merasakan meminta sedikit wang daripada guru atau kakitangannya supaya melaporkan kepada orang ramai Peras ugut Saber Jawa Barat.

“Mungkin ini bukan sahaja di SMAN 22 Bandung, boleh juga di sekolah lain, mungkin markahnya lebih tinggi, tetapi tiada yang merungut.

Tunggu saja, ini contoh untuk sekolah lain jangan tiru SMAN 22,” katanya.

Baca juga: Peras ugut buat SIM, Polis Kastlantas Ambon disingkirkan

Share This Article