Periksa Inspektur Daerah Tabanan dan PNS Kemenkeu, KPK Dalami Aliran Uang Suap DID

Periksa Inspektur Daerah Tabanan dan PNS Kemenkeu, KPK Dalami Aliran Uang Suap DID

Wartawan Tribunnews.com, Ilham Rian Pratama

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA – Suruhanjaya Pemberantasan Rasuah (KPK) meneliti Inspektor Wilayah Kabupaten Tabanan 2014-2021, I Gede Urip Gunawan; dan PNS Direktorat Jenderal Perimbangan Fiskal, Kementerian Kewangan, Riva Setiara, Selasa (7/12/2021).

Kedua-dua mereka diperiksa sebagai saksi dalam siasatan berhubung dakwaan kes rasuah pentadbiran Dana Insentif Wilayah (JPS). Tabanan, Tahun Fiskal Bali 2018.

Melalui kedua-duanya, penyiasat KPK meneroka persoalan pengaliran wang bagi pihak tertentu bagi melicinkan pengurusan JPS Kabupaten Tabanan.

Selain itu, penyiasat turut mengesahkan bukti berkaitan dana JPS yang dicadangkan.

Baca juga: 44 Bekas KPK Sertai Pemilihan Kompetensi, Novel Baswedan Mahu Kembali Bertugas Ke KPK Selepas ASN Polis Negara

“Kedua-dua saksi itu hadir dan keterangan mereka diteliti antara lain berkaitan beberapa bukti berkaitan cadangan dana JPS dan dakwaan aliran dana kepada pihak berkaitan kes ini,” kata Pemangku Jurucakap itu. KPK Ali Fikri dalam keterangannya, Rabu (12/8/2021).

KPK telah memungut pihak yang dinamakan suspek kes rasuah JPS yang didakwa Tabanan.

Namun mengikut dasar kepimpinan KPK Pada masa ini, pengumuman penentuan suspek akan disampaikan jika siasatan telah diisytiharkan mencukupi, dan usaha paksa dilakukan untuk menangkap dan menahan suspek.

“Saat ini pasukan penyiasat masih bekerja untuk mengumpulkan dan menyelesaikan bukti yang diperlukan dalam proses penyiasatan,” kata Ali kepada Tribunnews.com, Khamis (28/10/2021).

Baca juga: KPK Meneroka Cadangan Penyerahan JPS daripada Mantan Ketua Bappelitbang Tabanan

Ali juga berharap orang ramai akan terus memantau perkembangan aktiviti ini sebagai satu bentuk ketelusan KPK, serta usaha melibatkan masyarakat dalam setiap kerja pembasmian rasuah oleh KPK.

“Kelak kita akan sampaikan sepenuhnya pembinaan kes daripada hasil siasatan, artikel yang disyaki, dan sudah tentu siapa yang dinamakan suspek,” katanya.

Share This Article