Ikuti AS, Australia Boikot Diplomatik di Olimpiade Musim Dingin Beijing 2022

Ikuti AS, Australia Boikot Diplomatik di Olimpiade Musim Dingin Beijing 2022

TRIBUNNEWS.COMAustralia akan menyertai Amerika Syarikat (AS) dalam boikot diplomatik di Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022.

Sebelum ini, Amerika Syarikat pada hari Isnin (12/6/2021) mengatakan pegawai kerajaannya akan memboikot Sukan Olimpik Beijing 2022 kerana kekejaman hak asasi manusia China.

China berkata AS akan membayar harga untuk keputusannya dan memberi amaran tentang tindakan balas yang kuat.

Baca juga: Sidang Kemuncak ASEAN-China: Beijing Berkata Ia Tidak Akan Mengganggu Negara Kecil Sehingga Ia Diadakan Tanpa Myanmar

Baca juga: Tiga Atlet Ujian Positif untuk Covid-19 Semasa Berlatih dalam Gelembung Olimpik Beijing

Walaupun ancaman itu, Morrison berkata, Canberra akan menyertai boikot diplomatik Sukan Olimpik Musim Sejuk seterusnya.

“Oleh itu, pegawai kerajaan Australia tidak akan pergi ke China untuk Sukan Olimpik. Namun, atlet Australia akan pergi,” kata Perdana Menteri Australia Scott Morrison pada hari Rabu (12/8/2021), seperti dipetik dari CNA.

Morrison berkata keputusan itu dibuat kerana perjuangan Australia untuk membuka semula saluran diplomatik dengan China, untuk membincangkan dakwaan pelanggaran hak asasi manusia di Xinjiang.

Juga membincangkan langkah Beijing untuk memperlahankan dan menyekat import barangan Australia.

pegawai kerajaan Australia tidak dapat bercakap dengan rakan sejawatan mereka dalam beberapa bulan, dengan komunikasi dibuat melalui diplomat.

Boikot rasmi berisiko menjejaskan lagi hubungan Australia dengan China, rakan dagang terbesarnya, yang memburuk selepas Canberra mengharamkan Huawei Technologies daripada rangkaian jalur lebar 5Gnya pada 2018 dan menggesa siasatan bebas mengenai asal-usul Covid-19.

Scott Morrison akan menjadi perdana menteri Australia, menggantikan Malcolm Turnbull.
Scott Morrison akan menjadi perdana menteri Australia, menggantikan Malcolm Turnbull. (IMEJ AFP/GETTY)

Beijing bertindak balas dengan mengenakan tarif ke atas beberapa komoditi Australia, termasuk arang batu, daging lembu, jem dan wain.

Share This Article