Pembatasan Nataru Dibatalkan, Legislator PKS: Publik Jadi Bingung Maunya Pemerintah

Pembatasan Nataru Dibatalkan, Legislator PKS: Publik Jadi Bingung Maunya Pemerintah

Wartawan Tribunnews.com, Chaerul Umam

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTAKerajaan sekali lagi menukar rancangan untuk mengehadkan sekatan semasa cuti Krismas dan Tahun Baru.

Baru-baru ini, kerajaan memutuskan untuk tidak melaksanakan PPKM tahap 3 di seluruh Indonesia secara merata semasa Krismas dan Tahun Baru 2022.

Anggota Komisi IX DPR RI Fraksi VFD Kurniasih Mufidayati sekali lagi mempersoalkan perubahan dasar kerajaan pada saat akhir bahawa dasar itu akan dilaksanakan.

Mufida pernah mengingatkan bahawa setiap dasar berkaitan pengendalian wabak mestilah berasaskan sains dengan melibatkan pakar kesihatan awam, epidemiologi dan pakar.

Baca juga: PPKM Tahap 3 Apabila Nataru Dibatalkan, Ini Respon Usahawan

Ahli badan perundangan (Aleg) memanggil pembatalan sekatan percutian yang dirancang Nataru Ini adalah atas alasan untuk meningkatkan keputusan ujian dan perlindungan vaksinasi yang baik.

Apabila mengeluarkan polisi PPKM Tahap 3 untuk bercuti NataruKerajaan berkata bahawa dasar itu adalah mengikut data dan dalam konteks berhati-hati tentang potensi peningkatan dalam jumlah positif Covid.

Lebih-lebih lagi, pada masa ini mesti ada tahap kewaspadaan yang tinggi dalam menjangkakan kemasukan varians baru.

“Tiada kenyataan bahawa kami telah mengalami fasa imuniti kumpulan dengan penunjuk 70 peratus daripada dos lengkap. Di sini kami hanya 76 peratus daripada dos satu dan hanya 56 peratus daripada dos dua. Ia masih jauh daripada menjadi asas untuk melonggarkan beberapa perkara,” kata Mufida dalam satu kenyataan, Rabu (8/8)./12/2021).

Baca juga: PPKM Tahap 3 apabila Nataru dibatalkan, ini respon ketua task force IDI kepada DPR

Dia juga mengingatkan itu Kerajaan jangan tergesa-gesa mengeluarkan dasar tanpa berasaskan sains.

“Ini berubah lagi, walaupun telah disosialisasikan lebih awal bahawa terdapat sekatan akhir tahun. Orang ramai juga telah bersedia dengan sekatan ini kerana mereka telah memahami lebih awal. Malah ada dasar pengharaman sekolah dan cuti pejabat dalam tempoh ini. Nataru. Dengan pembatalan ini, kami bertanya, apakah peraturannya? adakah semua mobiliti dibenarkan tanpa sebarang sekatan sama sekali? Atau adakah anda ingin menyesuaikan diri dengan keadaan setiap wilayah? Atau polisi lain?” kata Mufida.

Mufida mengingatkan bahawa selagi ia tidak bebas daripada wabak, strategi yang terbukti berkesan dalam memerangi Covid-19 adalah sangat penting untuk terus diingatkan tentang protokol kesihatan, penambahbaikan serius pelaksanaan 3T, pengoptimuman dan pecutan. pencapaian vaksinasi dan melaksanakan sekatan berasaskan data tempatan, untuk menjangkakan penyebaran.

“Ini di tengah-tengah varian baru yang rintangan vaksinnya juga masih mengelirukan. Malah, perubahan telah dilakukan. Jangan biarkan orang ramai menangkap peraturan ini berubah sebagai pengecualian untuk menjalankan aktiviti tanpa penjagaan kesihatan semasa cuti sekolah yang panjang. , Krismas dan akhir tahun ini,” akhirinya.

Share This Article