Antam Beri Bantuan Makanan dan Selimut untuk Korban Erupsi Semeru

Antam Beri Bantuan Makanan dan Selimut untuk Korban Erupsi Semeru

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA – PT Aneka Tambang Tbk (Antam) bersama Kumpulan Tindakan Kecemasan (ERG) bersama di bawah penyelarasan Kementerian Tenaga dan Sumber Mineral (ESDM) dan Kementerian Perusahaan Milik Negara (BUMN) mengambil bahagian dalam mempercepatkan bantuan kemanusiaan.

Penyertaan ditujukan kepada masyarakat yang terkena bencana alam letusan Gunung Semeru di Kabupaten Lumajang, Jawa Timur.

Setiausaha Korporat Antam Yulan Kustiyan berkata, syarikat itu turut menyokong tindakan segera kerajaan terhadap tindak balas kecemasan terhadap letusan Gunung Semeru.

“Beberapa aktiviti telah dijalankan antaranya penyelarasan, penubuhan pos komando, pencarian mangsa dan pemindahan, serta penilaian bersama pihak berkaitan dengan agensi tempatan. Kami juga akan memberikan bantuan logistik berupa bahan makanan asas, selimut dan makanan untuk balita atau bayi,” katanya melalui siaran media yang diterima Tribune, Selasa (21/7/2021) malam.

Baca juga: Keluarga Mangsa Letusan Gunung Semeru Tunggu Proses Pengecaman di Hospital Lumajang

Yulan berharap sokongan Antam dalam usaha ini dapat meringankan beban penduduk Lumajang ditimpa musibah ini.

“Semoga keadaan mangsa di kawasan terjejas segera pulih. Kami bersama pasukan Kesiapsiagaan Bencana ESDM dan BUMN Care akan melakukan yang terbaik untuk membantu proses pengurusan bencana,” katanya.

Baca juga: GIS Menghantar Makanan dan Peralatan kepada Mangsa Bencana Letusan Semeru

Tambahnya, Pasukan ERG Antam yang merupakan sebahagian daripada Kesiapsiagaan Bencana ESDM dan BUMN Prihatin tiba di lokasi terjejas sejak Isnin, 6 Disember 2021, dengan menghantar 10 orang.

“Ia terdiri daripada beberapa syarikat yang dibahagikan kepada anggota penyelamat, perubatan dan pemindahan. Antam bersama pasukan bersama akan bekerjasama dengan pihak berkaitan untuk mempercepatkan pengendalian respons kecemasan di Semeru pada Lumajang ini,” akhiri Yulan.(Willy Widianto)

Share This Article