Prokes, Vaksinasi dan Deteksi Dini Diperlukan Antisipasi Varian Baru Covid-19

Prokes, Vaksinasi dan Deteksi Dini Diperlukan Antisipasi Varian Baru Covid-19

Wartawan Tribunnews.com, Rina Ayu

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA- Kerajaan terus memantau varian baharu Covid-19 Omicron, walaupun wabak itu berada dalam keadaan landai di Indonesia

Kerajaan meminta orang ramai untuk terus mengekalkan protokol kesihatan dan segera melengkapkan vaksinasi.

Jurucakap Vaksinasi Covid-19 Kementerian Kesihatan Indonesia, Siti Nadia Tarmizi, menggariskan penyebaran Omicron sangat laju.

“Jumlah negara yang melaporkan hampir 45 negara, sehingga penyebarannya sangat cepat,” kata Nadia dalam kegiatan maya KCPEN, Selasa (12/7/2021).

Baca juga: Menteri Luar Retno Marsudi: WHO Sahkan Varian Omicron Dikesan di 45 Negara

Beliau juga menjelaskan bahawa di beberapa negara ini, terdapat kes di mana orang yang dijangkiti tidak mempunyai sejarah perjalanan ke luar negara.

Justeru, Nadia mengingatkan, selaras dengan pengetatan pintu masuk, rakyat di negara ini juga perlu berwaspada.

“Jika proses itu dijalankan, ia boleh menghalang virus daripada mencari hos baharu untuk berkembang. Jika kesemuanya telah divaksin, kita akan mempunyai benteng imuniti yang boleh melindungi kita daripada varian baharu dari luar serta kemunculan varian baharu dalam negara,” kata Nadia.

Baca juga: Penyembuhan Pesakit Covid-19 Terus Meningkat, Pasukan Petugas: Kerajaan Melaksanakan Intervensi Berlapis

Perkara ini turut ditegaskan oleh Pakar Epidemiologi dari Universiti Airlangga, Windhu Purnomo, bahawa tanpa mengira varian virus, orang ramai dijangka menerapkan 100 peratus prosedur penjagaan kesihatan dan vaksinasi lengkap sebagai usaha pencegahan.

“Jadi prokes kekal nombor satu untuk mencegah dijangkiti atau menjangkiti orang lain, dan mencegah mutasi baru. Jika anda ingin mengelakkan mutasi, jangan biarkan penularan berlaku,” kata Windhu.

Share This Article