Pemeran Video Tak Senonoh di Bandara YIA Kulon Progo Raup Rp 15-30 Juta per Bulan

Pemeran Video Tak Senonoh di Bandara YIA Kulon Progo Raup Rp 15-30 Juta per Bulan

Laporan Wartawan Tribun Jogja Miftahul Huda

TRIBUNNEWS.COM, YOGYA – FCN (23), Suspek memainkan video viral tidak senonoh di Lapangan Terbang Antarabangsa Yogyakarta (YIA) Kulonprogo diketahui mendapat keuntungan ekonomi sebesar Rp 15 juta hingga Rp 20 juta sebulan.

Nilai rupiah dari jumlah itu berasal dari kandungan lucah yang telah dibuat oleh suspek dengan huruf awal FCN (23).

Pengarah Siasatan Jenayah Khas (Direskrimsus) Polda DIY, AKBP Roberto GM Pasaribu, berkata motif utama suspek melakukan tindakannya adalah kerana keinginan seksual yang menarik, baik berkaitan lokasi, orang, dan tempat atau masa merakam tabiat pameran.

“Akibat keinginan seksual, tersangka membuat rakaman perbuatannya sendiri menggunakan telefon bimbit,” katanya, pada sidang media, Selasa (12/7/2021).

Kemudian, Roberto menjelaskan motif kedua dalam tempoh 2017 sehingga kini suspek melakukan motif ekonomi untuk kandungan lucah yang dihasilkannya, dengan memuat naik ke tapak berbayar yang pelayannya semuanya berada di luar negara.

“Salah satu laman web yang boleh kami hubungi ialah laman peminat sahaja.

Suspek memuat naik video itu ke laman berbayar,” jelasnya.

Baca juga: Fakta tentang Pelakon Video Kesat di YIA, Mempunyai 2000 Fail Video untuk Merakam Tindakan di Luar Negara

Daripada cara yang dilakukannya, suspek mendapat keuntungan ekonomi Rp 15 juta hingga Rp 20 juta sebulan.

“Kalau kita lihat analisis kandungan, pendapatan boleh dianggarkan Rp 20 juta,” jelasnya.

Anggota pasukan Pakar Psikologi yang turut memeriksa suspek, Jatu Anggraeni berkata, kes FCN alias S mempunyai beberapa punca.

Salah satunya adalah trauma lampau yang dialami suspek sehingga menyebabkan pemahaman sosial dan psikologi suspek bermasalah.

Oleh itu, salah satu cara untuk memperbaiki keadaan psikologi suspek adalah dengan memulihkan persepsi dan pemahaman suspek terhadap keburukan menunjukkan kemaluan dan bahagian badan yang lain.

“Salah satunya terapi untuk mengurangkan persepsinya terhadap tingkah laku menunjukkan kemaluan, seterusnya terapi untuk menyalurkan nafsu seksualnya secara normal,” akhirinya. (*)

Artikel ini telah disiarkan di TribunJogja.com dengan tajuk Suspek Video Viral di Lapangan Terbang YIA Mendapat Puluhan Juta daripada Kandungan Lucah, Ini Nasihat Pakar Psikologi

Share This Article