Kasus NWR ini Menjadi Momentum Bahwa RUU TPKS Harus Disahkan

Kasus NWR ini Menjadi Momentum Bahwa RUU TPKS Harus Disahkan

Wartawan Tribunnews.com Aisyah Nursyamsi

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA – Indonesia khususnya media sosial kembali sibuk dengan kes keganasan terhadap wanita di Indonesia Mojokerto.

Mangsa iaitu NWR memutuskan untuk mengakhiri hidup, Khamis (12/2/2021).

Menurut Suruhanjaya Kebangsaan Keganasan Terhadap Wanita (Komnas Perempuan) menyatakan NWR adalah mangsa keganasan yang bertimbun hampir dua tahun sejak 2019.

Kes NWR merupakan satu daripada 4,500 kes keganasan terhadap wanita yang dilaporkan kepada Komnas Perempuan dalam tempoh Januari-Oktober 2021.

Pesuruhjaya Komnas Perempuan, Siti Aminah Tardi berkata kes ini meningkat dua kali ganda berbanding kes yang dilaporkan kepada Komnas Perempuan pada 2020.

Dengan sumber yang sangat terhad, Komnas Perempuan berlumba-lumba untuk menambah baik sistem pengendalian aduan.

Bermula daripada pengesahan kes, mencari agensi rujukan dan memberikan cadangan.

Baca juga: Komnas Perempuan: Kisah Tragis Penggera Kecemasan Keganasan Seksual NWR, Menghalalkan Rang Undang-undang TPKS

“Namun, lonjakan kes itu sendiri mengakibatkan antrian kes yang panjang, jadi kelewatan dalam memberikan respons menjadi kekhawatiran yang terus kami tanggung,” katanya pada sidang media maya, Isnin (6/12/2021).

Komnas Perempuan berkata, kebimbangan ini semakin serius sejak suku kedua 2021. Ini kerana tidak perlu lagi membantu kes secara langsung.

Share This Article