Oknum Polres Bener Meriah Diduga Aniaya Tahanan hingga Tewas, Keluarga Lapor ke Polda Aceh

Oknum Polres Bener Meriah Diduga Aniaya Tahanan hingga Tewas, Keluarga Lapor ke Polda Aceh

TRIBUNNEWS.COM, BANDA ACEH – Selepas ditahan polis berhubung kes dakwaan penahanan, Saifullah (46) ditemui mati.

Penduduk Mukim Tanah Jambo Aye, Aceh Utara disyaki didera oleh anasir tidak bertanggungjawab Meriah betul Polis hingga akhirnya meninggal dunia.

Mangsa menghembuskan nafas terakhirnya ketika menjalani rawatan di Hospital Besar Wilayah Dr Zainoel Abidin (RSUDZA) Banda Aceh, Jumaat (12/3/2021).

Saifullah meninggal dunia selepas koma yang disyaki parah akibat didera oleh individu Polis Bener Meriah.

Baca juga: Kisah Cinta Pelajar dan Pegawai Polis Mojokerto, 2 Kali Hamil & Buang Anak Hingga Kematian NW

Pada mulanya, dia dirawat di Hospital Muyang Kute Bener Meriah, kemudian terpaksa dirujuk ke RSUDZA untuk rawatan intensif.

Kes ini sendiri terbongkar apabila isteri Saifullah berinisial NL membuat laporan kepada SPKT Polis Aceh pada hari Jumaat (12/3/2021).

Dalam laporannya Nombor: LP/B/ 260 / XII /2021/SPKT/POLDA ACEH, NL melaporkan suaminya Saifullah pada mulanya ditahan Unit Siasatan Jenayah Meriah betul Polis mengenai kes yang didakwa ditahan.

Dia ditangkap oleh Satreskrim Meriah betul Polis di SPBU Diski KM 16 Sei Semayang, Kecamatan Sunggal, Kabupaten Deli Serdang pada 22 November 2021.

NL turut mengakui suaminya ditahan atas dakwaan kes rampasan di stesen minyak berkenaan.

Baca juga: Sosok Bripda Randy, pegawai polis yang bercinta dengan pelajar yang membunuh diri di kubur bapanya, terancam dipecat.

Ketika tangkapan, seorang saksi memberitahu wartawan (NL), mangsa dipukul di hadapan anaknya dan kemudian segera dibawa pergi.

Share This Article