Mengaku Punya Warisan Rp80 Miliar, Jenderal TNI Bintang 2 Gadungan asal Kediri Tipu Belasan Orang

Mengaku Punya Warisan Rp80 Miliar, Jenderal TNI Bintang 2 Gadungan asal Kediri Tipu Belasan Orang

TRIBUNNEWS.COM – Perbuatan penipuan dengan cara menjadi anggota TNI palsu telah berjaya dibongkar Polis Jawa Timur.

Difahamkan, pelakunya ialah seorang lelaki bernama Dicky Agung Priyana berusia 38 tahun.

Selain mengaku sebagai anggota TNI, warga Kediri, Jawa Timur ini juga merupakan anggota Angkatan Bersenjata Nasional Indonesia. polis palsu.

Ketua Sub-Direktorat IV Renakta Ditreskrimum Polis Jawa Timur, Pesuruhjaya Hendra Eko Triyulianto mewajarkan kes ini.

Katanya, Dicky sengaja memakai pakaian seragam TNI dan Polri bagi meyakinkan bakal mangsa bahawa dia seorang pegawai berpangkat tinggi.

Matlamatnya ialah mangsa diperdaya untuk memberikan wang mereka untuk pelaburan dalam warisan mereka.

Baca juga: Lelaki ini mengasaskan syarikat dan menipu ratusan orang: kerana berlebih-lebihan dan memanjakan isteri ketiganya

Apabila mangsa berani menyerahkan wang tunai satu juta rupiah, pelaku akan menjanjikan keuntungan 100 juta rupiah kepada mangsa.

“Kaedahnya ialah dia mengaku anggota TNI pergi dua bintang dan anggota Polis cuti dua bintang, mengaku mempunyai harta pusaka kira-kira Rp 80 bilion,” kata Ketua Sub-Direktorat IV Renakta Ditreskrimum. Polis Jawa Timur Pesuruhjaya Hendra Eko Triyulianto kepada awak media di Mapolsek Jawa Timur, Khamis (25/11/2021).

Kemudian dari mana datangnya wang milik pelaku yang digunakan untuk meyakinkan mangsa dengan keuntungan nominal yang besar.

Hendra berkata, pelaku akan meyakinkan mangsa bahawa dia mempunyai harta pusaka bernilai IDR 80 bilion yang akan disalurkan tidak lama lagi.

Share This Article