Taliban Klaim akan Bangun Pabrik Pengolahan Ganja, hingga Sebut soal Investasi Rp 6 Triliun

Taliban Klaim akan Bangun Pabrik Pengolahan Ganja, hingga Sebut soal Investasi Rp 6 Triliun

TRIBUNNEWS.COMTaliban mendakwa bahawa mereka telah bersetuju untuk bekerjasama dengan syarikat farmaseutikal Australia bernama Cpharm, untuk menubuhkan kilang pemprosesan ganja.

Ini dinyatakan oleh Pengarah Akhbar Taliban Qari Saeed Khosty.

Dipetik daripada Bintang Harian, kontrak telah ditandatangani, dan projek itu dijangka akan beroperasi dalam beberapa hari.

Dalam satu kenyataan dari Taliban, dinyatakan bahwa wakil syarikat Cpharm telah bertemu dengan timbalan menteri Taliban untuk urusan narkotik, pada Selasa (23/11/2021).

Dalam gambar yang diambil pada 3 Oktober 2021, pejuang Taliban yang bekerja sebagai pegawai polis berkawal di pintu masuk sebuah daerah polis di Kabul. - Pasukan polis baharu Taliban sudah mengira kira-kira 4,000 orang di ibu negara, kata seorang jurucakap polis Kabul, sambil menegaskan bandar itu jauh lebih selamat berbanding sebelum ini, kerana kumpulan garis keras sedang membina pasukan polis dari awal. (Foto oleh WAKIL KOHSAR / AFP)
Dalam gambar yang diambil pada 3 Oktober 2021, pejuang Taliban yang bekerja sebagai pegawai polis berkawal di pintu masuk sebuah daerah polis di Kabul. – Pasukan polis baharu Taliban sudah mengira kira-kira 4,000 orang di ibu negara, kata seorang jurucakap polis Kabul, sambil menegaskan bandar itu jauh lebih selamat berbanding sebelum ini, kerana kumpulan garis keras sedang membina pasukan polis dari awal. (Foto oleh WAKIL KOHSAR / AFP) (AFP/WAKIL KOHSAR)

Malah dikatakan terdapat perjanjian pelaburan sebanyak USD 450 juta, atau sekitar Rp 6 trilion lebih, menurut Agensi Berita Afghanistan Pajhwok.

Baca juga: Taliban Cadang TV Tidak Tayang Pelakon

Baca juga: Taliban Melarang Wanita Menampilkan Drama TV Afghanistan

Malah disebutkan pada mesyuarat itu bahawa terdapat perbincangan mengenai krim ubat ganja, dan akses kepada beribu-ribu hektar tanah ladang ganja. Afghanistan.

Dipertahankan oleh Cpharm Australia

Bagaimanapun, Cpharm berkata sesuatu yang berbeza Australia.

Syarikat itu berkata bahawa tidak pernah bercakap dengan Taliban.

Tidak ada sebarang urus niaga di luar negara malah melibatkan ganja, kata syarikat itu Al Arabiya.

Share This Article