Pimpinan Komisi II Pertimbangkan Usul DPD RI soal Revisi UU Pemilu Masuk Prolegnas 2022

Pimpinan Komisi II Pertimbangkan Usul DPD RI soal Revisi UU Pemilu Masuk Prolegnas 2022

Laporan Wartawan Tribunnews.com, Reza Deni

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTAWakil Ketua Komisi II DPR RI, Luqman Hakim menjawab saranan DPD RI agar UU No. 7 Tahun 2017 tentang Pemilihan Umum segera disemak dan dimasukkan. Prolegnas pada tahun 2022.

“Keputusan DPD RI yang meminta penyemakan undang-undang pilihan raya, tentunya akan kami perhatikan dan pertimbangkan, serta input dan tekanan daripada pelbagai elemen masyarakat yang telah disampaikan sebelum ini, perlu menjadi catatan penting bagi Komisi II,” kata Luqman dalam keterangan yang diterima, Khamis (25/11/2021).

Beliau juga memberitahu mengenai Undang-undang Pilihan Raya yang tidak disemak. Luqman berkata, perbincangan mengenai semakan undang-undang itu dihentikan kerana enggan kerajaan meneruskan.

“Karena pembentukan undang-undang tidak dapat dilakukan oleh satu pihak saja dari DPR, tetapi juga harus bersama pemerintah, maka atas sikap Presiden, Komisi II akhirnya membuat keputusan dan menyampaikan kepada pimpinan DPR bahwa perbincangan mengenai semakan undang-undang pilihan raya tidak diteruskan. ,” tambah Luqman.

Baca juga: Ketua Mappilu-PWI: Kualiti Pilihan Raya Memberi Impak Kepada Kehidupan Berbangsa dan Bernegara di Masa Depan

Ahli politik PKB itu juga berharap sikap DPD RI dan pelbagai elemen masyarakat yang mahukan semakan semula Undang-undang Pilihan Raya dipertimbangkan dan dipertimbangkan secara serius oleh kerajaan.

“Sekiranya akhirnya kerajaan sudi membincangkan semakan undang-undang pilihan raya, sudah tentu DPR melalui Suruhanjaya II dengan senang hati mengalu-alukannya dan akan membuat tindakan susulan mengikut prosedur perbincangan undang-undang itu,” katanya.

“Sekali lagi, kedudukan Komisi II DPR RI siap bila-bila masa untuk membahas penyemakan Undang-Undang Pemilu. Masalahnya, pemerintah tidak rela. Jadi, lebih baik DPD RI dan berbagai elemen. masyarakat yang ingin menyemak semula Undang-undang Pilihan Raya, cuba sedaya upaya untuk meyakinkan kerajaan,” katanya. Luqman

Sebelumnya, Panitia I DPD RI sekali lagi mengusulkan penyemakan Undang-Undang Pemilu yang akan datang Prolegnas Keutamaan 2022. Sebelumnya, Dewan Perwakilan Rakyat Republik Indonesia mengeluarkan semakan Undang-undang Pemilihan Umum (UU Pemilu) mulai Prolegnas Keutamaan pada sidang DPR di Gedung Nusantara II, Senayan Jakarta, pada 9 Mac 2021.

Demikian disampaikan Ketua Panitia I DPD RI Fachrul Razi saat memimpin rapat paripurna dan dengar pendapat di gedung DPD RI, Senin (22/11). Beliau memastikan usul ini akan dikemukakan kepada Jawatankuasa dan Sidang Pleno DPD RI pada Disember nanti.

Share This Article