MUI Bakal Libatkan Polri dalam Melakukan Perekrutan Anggota

MUI Bakal Libatkan Polri dalam Melakukan Perekrutan Anggota

Wartawan Tribunnews.com, Rizki Sandi Saputra

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTAMajlis Ulama Indonesia (MUI) mengesahkan ketiadaan kriteria dan mekanisme yang pasti dalam prosedur pengambilan ahli.

Demikian disampaikan Setiausaha Badan Ulama Indonesia (BPET MUI) Badan Pemberantasan Ekstremisme dan Keganasan (BPET MUI). Najih Armomadloni berikutan penahanan seorang anggota Suruhanjaya Fatwa Majlis Ulama Indonesia (MUI) Ahmad Zain An-Najah berhubung jenayah yang didakwa keganasan.

Najih berkata, tiada prosedur pengambilan kerana sejak penubuhannya MUI merupakan forum perhimpunan dan pertemuan pertubuhan masyarakat Islam (ormas) di Indonesia.

“Jadi maksudnya MUI memang heterogen sejak dulu, sebab ia forum musyawarah pertubuhan Islam. Jadi sebenarnya setakat ini belum ada mekanisme yang pasti sebagai kriteria (anggota),” kata Najih semasa akhbar. persidangan di Bangunan Bahagian Perhubungan Awam. Ibu Pejabat Polis, Khamis (25/11/2021).

Bagaimanapun, dengan penahanan Zain An-Najah dalam kes dakwaan jenayah, keganasan ini akan menjadi pengajaran kepada MUI dalam merekrut ahli.

Katanya, pada masa akan datang MUI akan menambah baik kriteria dalam menjalankan pengambilan secara lebih ketat tentunya dengan melibatkan pegawai penguat kuasa.

Baca juga: MUI Pastikan Penangkapan Pengganas Bukan Satu Bentuk Jenayah Ulama atau Islamofobia

“Tetapi kejadian sebegini menyedarkan MUI bahawa proses pemilihan perlu dijalankan dengan lebih ketat. Oleh itu, pada masa hadapan kita akan melibatkan Polis, akan melibatkan pasukan keselamatan dalam proses pemilihan anggota MUI,” katanya.

Penglibatan pegawai penguat kuasa, katanya, adalah supaya maklumat yang diperoleh daripada bakal anggota MUI dapat dilihat sepenuhnya dengan rekod prestasi yang mendalam.

“Supaya maklumat yang kita perolehi lebih lengkap dan lebih mendalam berkaitan profil calon lembaga pengarah MUI,” katanya.

Share This Article