Pria Asal Sragen Ditangkap Karena Hendak Jual 51 Anjing ke Konsumen

Pria Asal Sragen Ditangkap Karena Hendak Jual 51 Anjing ke Konsumen

TRIBUNNEWS.COM, SUKOHARJO – orang tengah anjing asal usul Sragen, GTS (40) ditangkap Polis Sukoharjo, Rabu (24/11/2021) sekitar pukul 00.30 WIB.

GTS membawa bersama 51 ekor anjing untuk dimakan. Dia mengambil anjing itu dari Jawa Barat dan menyerahkannya kepada pembeli di Desa Ngadirejo, Kartasura, Sukoharjo, Jawa Tengah.

“Dia membawa binatang sebagai pembawa penyakit dari kawasan yang diduga tidak bebas dari penyakit menular,” kata Kapolsek Sukoharjo, AKBP Wahyu Nugroho Setyawan, Kamis (25/11/2021).

Ketua polis menjelaskan bahawa GTS ditahan kerana membawa berpuluh-puluh anjing ke kawasan yang bebas rabies atau anjing gila.

Baca juga: Sejumlah anjing mati mengejut di Mandalika didakwa diracun, pelaku diminta bertanggungjawab

Ketika itu, pihaknya menerima laporan daripada masyarakat, bahawa di kawasan Sukoharjo terdapat banyak peniaga yang menjual masakan daripada daging anjing atau dikenali sebagai rica-rica guguk.

Berbekalkan maklumat itu, katanya, pegawai melakukan pemeriksaan sehingga mendapati di kawasan Kartasura terdapat penjual hidangan daging anjing yang bekalan anjingnya datang dari kawasan yang disyaki tidak bebas penyakit anjing gila.

Baca juga: Anjing Haiwan Di China Dibelasah Sampai Mati Semasa Pemilik Dikuarantin, Pelaku Dipecat

“Penjenayah melakukan penghantaran kepada pembeli atau peniaga. GTS ketika itu tidak mempunyai dokumen kesihatan haiwan yang diperlukan,” jelas Wahyu.

Tindakan GTS melanggar Undang-undang No. 41 Tahun 2014 Pasal 89 tentang Peternakan dan Kesehatan Hewan dengan hukuman penjara paling lama 5 tahun.

Sementara itu, sebanyak 51 ekor anjing telah dihantar ke kawasan Gunung Sindur, Bogor, Jawa Barat untuk penyelenggaraan selanjutnya.

Baca juga: Pembunuhan Anjing Corgi oleh Pekerja Penjagaan Kesihatan Cetuskan Kemarahan di China

Sebaliknya, Wahyu menegaskan kepada orang ramai bahawa anjing bukan makanan mengikut peraturan Kementerian Pertanian.

“Jadi kita merayu orang ramai menghentikan aktiviti yang masih wujud di tengah-tengah masyarakat iaitu memakan daging anjing,” katanya. (Penulis: Erlangga Bima Sakti)

Artikel ini telah diterbitkan di TribunSolo.com dengan tajuk Orang Tengah Anjing dari Sragen Ditangkap Polis Sukoharjo, ditangkap jual kepada Rica-rica Guguk

Share This Article