WHO: Efektivitas Vaksin Covid-19 Terhadap Varian Delta Hanya 40 Persen

WHO: Efektivitas Vaksin Covid-19 Terhadap Varian Delta Hanya 40 Persen

TRIBUNNEWS.COM – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata: keberkesanan vaksin Covid-19 dalam mengurangkan penghantaran varian Delta sebanyak 40 peratus sahaja.

WHO memberi amaran bahawa suntikan vaksin tidak menjadikan seseorang 100 peratus selamat daripada jangkitan virus korona.

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata ramai orang tersalah anggap bahawa mempunyai suntikan vaksin bermakna mereka tidak perlu lagi mengambil langkah berjaga-jaga lain.

Orang yang telah diberi vaksin sepenuhnya masih harus mengikuti langkah-langkah untuk mengelak daripada dijangkiti virus dan menularkannya.

Baca juga: Penyelidikan: Keberkesanan Vaksin Sinovac Turun Kepada 28% dalam 3-5 Bulan

Baca juga: 4.3 Juta Vaksin AstraZeneca Tiba di Indonesia sebagai Fasa 129

Tedros menjelaskan bahawa Delta adalah varian yang mempunyai kadar penghantaran yang tinggi, oleh itu vaksin itu tidak begitu berkesan terhadap penularan.

“Kami bimbang tentang rasa selamat ‘palsu’ bahawa vaksin telah menamatkan wabak dan orang yang diberi vaksin tidak perlu mengambil langkah berjaga-jaga lain,” kata Tedros. CNA.

“Vaksin menyelamatkan nyawa tetapi tidak menghalang penularan sepenuhnya.

“Data menunjukkan bahawa sebelum ketibaan varian Delta, vaksin itu mengurangkan penularan sebanyak kira-kira 60 peratus. Dengan Delta, ia turun kepada kira-kira 40 peratus,” tambahnya.

Hari ini, varian Delta yang lebih menular adalah dominan di seluruh dunia.

“Jika anda diberi vaksin, anda mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat penyakit yang teruk dan kematian, tetapi anda masih berisiko untuk dijangkiti dan menjangkiti orang lain.”

Share This Article