Kenaikan Upah di Bali Kecil, Para Pekerja Memahami Kondisi Bali yang Sepi

Kenaikan Upah di Bali Kecil, Para Pekerja Memahami Kondisi Bali yang Sepi

TRIBUNNEWS.COM, DENPASAR, Bali telah menetapkan Gaji Minimum Wilayah (UMP) untuk 2022. Kenaikan UMP tidak terlalu tinggi, hanya 0.98 peratus.

UMP Bali pada 2022 adalah Rp 2,516,971 atau meningkat Rp 22,971 berbanding UMP sebelumnya.

Kenaikan Bali UMP Ini telah ditetapkan berdasarkan Surat Keputusan Gabenor Bali No. 779/03-M/HK/2021 bertarikh 18 November 2021.

Berkenaan peningkatan Bali UMP itu, Bali Tribune menemu bual Ketua DPD Konfederasi Kesatuan Pekerja Seluruh Indonesia (KSPSI) Provinsi Bali, I Wayan Madra. Berikut adalah petikan daripada temu bual:

Apa pendapat anda tentang kenaikan itu Bali UMP pada tahun 2022 yang hanya IDR 22,971?

Sebenarnya ia terlalu kecil. Malah kurang daripada 1 peratus, hanya naik 0.98 peratus. Ini adalah di bawah purata UMP kebangsaan. Peningkatan purata negara ialah 1.09 peratus, manakala Bali di bawah 1 peratus.

Apakah sikap SPSI dengan peningkatan ini?

Ya, sebenarnya kami tidak mahu menerimanya kerana terlalu kecil. Cuma keadaan di Bali masih begini. Ekonomi Bali masih kurang. Kerana keadaan Bali seperti ini, kita boleh faham, walaupun hakikatnya kita tidak boleh menerimanya.

Adakah terdapat sebarang syarat berkaitan penerimaan kenaikan UMP?

Kami terima dengan nota supaya tiada pemberhentian kerja. Selain itu, mereka yang diberhentikan bekerja semula.

Selain itu, formulanya memang standard seperti itu dari pusat mengikut PP No 36 Tahun 2021 tentang upah. Kami telah menandatanganinya di Majlis Gaji Wilayah, kerana syarat Bali masih ditolak.

Share This Article