Berbahaya bagi Kesehatan, Tak Sesuai SNI, 158 Ribu Alat Makan Bahan Melamin Asal China Dimusnahkan

Berbahaya bagi Kesehatan, Tak Sesuai SNI, 158 Ribu Alat Makan Bahan Melamin Asal China Dimusnahkan

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA – Peralatan makan dan minum pelbagai warna, bahan melamin asal usul China musnah.

Pemusnahan dilakukan oleh Kementerian Perindustrian, Perdagangan, Koperasi, Perusahaan Kecil dan Sederhana (PPKUKM) DKI Jakarta di pejabatnya, Kelapa Gading, Jakarta Utara, Selasa (23/11/2021).

Sebanyak 158,488 produk seperti pinggan, mangkuk, gelas, sudu, dan sudu musnah kerana tidak mematuhi piawaian kebangsaan Indonesia (SNI).

“Ini dalam rangka mengatur pengawasan di bidang perdagangan dan perlindungan pengguna bagi masyarakat di Jakarta,” kata Ketua Badan PPKUKM DKI Jakarta, Elisabeth Ratu Rante Allo.

Baca juga: Pasukan Operasi Formula E Tiba di Jakarta, Lokasi Litar Akan Ditentukan Dalam Masa 3 Hari

Baca juga: Jokowi Ingatkan Potensi Gelombang Baharu Covid-19, Eropah Tinggi

Peralatan makan dan minum yang tidak sesuai dengan SNI adalah barang dari China diimport oleh sebuah syarikat di Jakarta.

Beratus-ratus ribu peralatan makan dan minum yang diperbuat daripada melamin produk asli China ia musnah kerana pada suhu tertentu ia boleh memberi kesan berbahaya kepada kesihatan awam.

“Ini didapati telah beredar di pasaran, di pasar dan kami kemudiannya membuat susulan terhadap laporan masyarakat,” kata Elisabeth.

Manakala Perkhidmatan PPKUKM hanya memberi sekatan bagi teguran dan pengeluaran barangan terhadap syarikat yang mengimport produk berbahaya China ini.

Baca juga: Bagaikan filem aksi, polis telah dilanggar dan dilarikan oleh sebuah kereta pengedar dadah di kawasan rehat tol Cirebon

Ini kerana syarikat yang mengimport produk yang tidak mematuhi SNI sudah pun bekerjasama.

“Tiada sekatan jenayah kerana syarikat itu sudah bekerjasama,” tutup Elisabeth.

Jabatan Perindustrian, Perdagangan, Koperasi, Perusahaan Kecil dan Sederhana (PPKUKM) DKI Jakarta memusnahkan ratusan ribu produk pinggan mangkuk yang diperbuat daripada melamin tidak sesuai SNI, Selasa (23/11/2021).

Artikel ini telah disiarkan di TribunJakarta.com dengan tajuk 158 ribu Makan Malam Melamin dari China yang tidak mematuhi SNI dimusnahkan, sebahagian daripadanya sudah dalam edaran,

Share This Article