Kekuasaan dan Status Berperan dalam Kasus Kematian Tahanan di India?

Dalam dua dekad lalu, sebanyak 1,888 kematian banduan telah dilaporkan di seluruh India, manakala 893 kes dilaporkan berkaitan tindakan anggota polis. Hanya 358 pegawai polis dan pegawai mahkamah telah didakwa secara rasmi dan hanya 26 pegawai polis telah disabitkan dalam tempoh ini, menurut rekod rasmi.

Data yang dikumpulkan oleh Perangkaan Jenayah India dari 2001-2020 menunjukkan bahawa terdapat 76 kematian banduan pada tahun lepas. Negeri yang melaporkan angka kematian tertinggi pada 2020 ialah Gujerat dengan 15 kes, diikuti Uttar Pradesh. Bagaimanapun, tiada sabitan dilaporkan pada tahun lepas.

Keraguan terhadap statistik rasmi

Bagaimanapun, menurut laporan Kempen Kebangsaan Menentang Penyeksaan (NCAT), kira-kira lima orang mati dalam tahanan setiap hari pada 2019. Kes-kes yang didokumenkan oleh NCAT menunjukkan bahawa keadaan itu jauh lebih teruk daripada yang ditunjukkan dalam Perangkaan Jenayah India.

Terdapat beberapa kematian penjara yang mengerikan dilaporkan di India baru-baru ini, tetapi kematian seorang pemuda bernama Altaf di sebuah balai polis di Uttar Pradesh mengejutkan ramai orang awal bulan ini.

Sementara itu, polis mendakwa pemuda Islam berusia 22 tahun itu menggantung diri dari paip di bilik air yang hanya 61 cm di atas tanah menggunakan tali jaket. Keluarga Altaf mendakwa Altaf telah dibunuh, dan menuntut biro penyiasatan menjalankan siasatan ke atas kematiannya.

Terdapat kes lain yang menggemparkan negara juga. Pada Jun tahun lalu, kedua-dua P. Jeyaraj (58) dan anaknya Bennix (38) telah ditangkap kerana didakwa melanggar peraturan penutupan COVID-19. Mereka tetap membuka kedai mereka walaupun selepas waktu yang dibenarkan di Tamil Nadu.

Dua hari kemudian, mereka berdua meninggal dunia, mungkin disebabkan keganasan daripada pihak polis. Kemarahan yang semakin memuncak di seluruh negara atas kematian mereka memberi tumpuan besar kepada kematian banduan, menyemarakkan semula tuntutan untuk akauntabiliti polis.

Peguam hak sivil, NGO dan bekas pegawai polis yang bekerja di kawasan ini percaya bahawa tidak semua kematian dalam tahanan mahkamah adalah akibat penyeksaan atau pukulan dan sesetengahnya boleh dikaitkan dengan penyakit atau kecuaian perubatan. Tetapi mereka yang ditahan oleh polis cenderung menjadi akibat keganasan.

Penahanan polis bermakna tertuduh ditahan di penjara balai polis. Polis mesti mengemukakan tertuduh di hadapan hakim dalam tempoh 24 jam selepas tangkapan. Penahanan kehakiman bermaksud defendan berada dalam jagaan hakim dan ditahan di penjara.

Share This Article