74 Tahun Pernikahan Ratu Elizabeth dan Pangeran Philip, Begini Penampilan Ratu di Hari Bahagianya

74 Tahun Pernikahan Ratu Elizabeth dan Pangeran Philip, Begini Penampilan Ratu di Hari Bahagianya

TRIBUNNEWS.COM – Ratu Elizabeth II dan Putera Philip berkahwin tepat 74 tahun lalu, 20 November 1947, dalam Westminster Abbey.

Dilaporkan Ekspres Harian, Puteri Elizabeth dan Putera Philip menjadi suami isteri ketika Ratu muda itu baru berusia 21 tahun.

Pengantin perempuan Elizabeth, Lady Pamela Hicks, memberitahu The Telegraph: “Puteri Elizabeth dengan kulit yang hebat dan Putera Philip adalah seorang pegawai tentera laut yang sangat kacak.”

“Dia kelihatan lembut, dia memuja. Mereka benar-benar pasangan impian.”

Pengantin perempuan yang lain ialah kakak pengantin perempuan, Puteri Margaret, dan lelaki terbaik ialah David Mountbatten, Marquess of Milford Haven.

Lelaki pengiring pengantin lelaki yang memakai rok itu ialah Putera William dari Gloucester dan Putera Michael dari Kent.

Ratu Elizabeth II pertama kali bertemu bakal suaminya, Putera Philip, dari Greece dan Denmark, ketika dia baru berusia 13 tahun di majlis perkahwinan sepupunya, Puteri Marina dari Greece.

Baca juga: Putera Harry dan Meghan Markle Tidak Akan Meraikan Krismas dengan Ratu Elizabeth II

Baca juga: Ratu Elizabeth kembali ke tempat umum, penduduk bimbang tangannya kelihatan ungu, inilah yang dikatakan pakar

Foto ini diambil pada 20 November 1947, menunjukkan Ratu Elizabeth II dan Putera Philip, Duke of Edinburgh pada majlis perkahwinan mereka di London.
Foto ini diambil pada 20 November 1947, menunjukkan Ratu Elizabeth II dan Putera Philip, Duke of Edinburgh pada majlis perkahwinan mereka di London. (AFP)

Ia adalah cinta pandang pertama untuk bangsawan muda.

Pada tahun 1946, ketika Puteri berumur 20 tahun, pasangan itu secara rahsia bertunang.

Pada April 1947, bapanya, Raja George VI, akhirnya memberi mereka kebenaran untuk berkahwin.

Share This Article