Saat FDA Setujui Booster ‘Mix and Match’, Rusia Klaim Sputnik V Jadi Pelopor Metode Ini

Saat FDA Setujui Booster ‘Mix and Match’, Rusia Klaim Sputnik V Jadi Pelopor Metode Ini

Wartawan Tribunnews, Fitri Wulandari

TRIBUNNEWS.COM, MOSCWAKetua Pegawai Eksekutif Dana Pelaburan Langsung Rusia (RDIF) Kirill Dmitriev mendakwa bahawa negaranya merupakan pelopor dalam menggunakan pendekatan koktail terhadap vaksin coronavirus (Covid-19).

Ini disampaikannya sebagai tindak balas kepada keputusan terbaru yang diambil oleh Food and Drug Administration (FDA). Amerika Syarikat (AS) yang membenarkan pencampuran atau pencampuran dan pemadanan vaksin dalam usaha memberikan perlindungan maksimum kepada orang Amerika terhadap virus tersebut.

“Sputnik juga yang pertama menawarkan perkongsian vaksin kepada pengeluar lain,” kata Dmitriev.

Dia juga mendakwa bahawa ujian klinikal gabungan komponen pertama Sputnik V, vaksin Sputnik Light satu dos dengan vaksin lain, berjaya dilakukan di seluruh dunia.

Menurut siaran akhbar yang diterbitkan oleh RDIF, keputusan FDA pada dasarnya memungkinkan untuk mencampurkan dan memadankan dosis penggalak sebagai ‘satu lagi pengesahan mengenai keberkesanan pendekatan koktel vaksin di inti Sputnik V.’ yang tidak hanya memperkuat dan memanjangkan daya tahan tubuh tindak balas.

Baca juga: Kes Covid-19 Tinggi, RI Belum Membuka Pintu Masuk untuk Rusia

Tetapi ini juga meningkatkan keberkesanan vaksin terhadap mutasi baru dari coronavirus dan memberikan fleksibilitas untuk usaha vaksinasi di seluruh dunia.

Dmitriev juga menyatakan bahawa hasil keselamatan dan imunogenik yang kuat yang ditunjukkan oleh Sputnik Light dalam kajian bersama menjadikan vaksin sebagai penambah universal dan juga salah satu penyelesaian terbaik untuk vaksinasi semula individu yang sebelumnya diberi vaksin jenama lain.

“Dengan keberkesanan keseluruhan mencapai 91.4 peratus, Sputnik V juga menunjukkan keberkesanan 83 peratus terhadap jangkitan varian Delta dan 94 peratus terhadap kes pesakit dalam,” kata Dmitriev.

Sputnik Light satu dos juga terbukti sangat berkesan, baik ketika digunakan sendiri dan sebagai penggalak.

Menurut penemuan Gamaleya Center berdasarkan data dari 28,000 subjek di Moscow, ketika diberikan secara bebas, Sputnik Light menunjukkan keberkesanan hingga 70 persen terhadap jangkitan yang disebabkan oleh varian Delta selama tiga bulan pertama setelah vaksinasi.

Harap maklum, RDIF adalah institusi yang menguruskan dana kekayaan negara yang ditubuhkan oleh pemerintah Rusia pada tahun 2011 untuk melakukan pelaburan bersama, ekuiti dengan pelabur kewangan dan strategik antarabangsa terkemuka, terutamanya di Rusia.

Sebelumnya pada 20 Oktober, FDA mengeluarkan vaksin Moderna dan J&J (Johnson & Johnson) dari kategori vaksin penggalak yang mendukung pendekatan Mix & Match yang disebut.

Ini membolehkan orang Amerika mendapat suntikan yang berbeza dengan inokulasi awal mereka dalam usaha meningkatkan perlindungan terhadap Covid-19.

Share This Article