Aktor Alec Baldwin tembak kru film hingga tewas di lokasi syuting

Seorang wanita terbunuh dan seorang lelaki cedera setelah pelakon Alec Baldwin melepaskan pistol pada set filem di New Mexico, Amerika Syarikat.

Polis AS mengatakan Baldwin melepaskan pistol semasa penggambaran filem Karat, yang terletak di Amerika Syarikat pada abad ke-19.

Selepas kejadian penggambaran, seorang wanita yang bekerja sebagai pengarah fotografi dibawa ke hospital. Namun, dia meninggal dalam perjalanan kerana cedera parah.

Sementara itu, mangsa lelaki, yang merupakan pengarah filem, sedang menerima rawatan intensif di jabatan kecemasan hospital.

Baca juga:

Jurucakap Baldwin memberitahu agensi berita itu Akhbar Bersekutu, bahawa kejadian itu berlaku ketika Baldwin menembakkan senjata milik filem itu.

Wanita yang menjadi mangsa luka tembakan adalah Halyna Hutchins, yang berumur 42 tahun.

Mangsa lelaki yang masih dirawat adalah pengarah filem bernama Joel Souza, 48 tahun.

Sehingga kini, polis masih menyiasat kejadian yang berlaku di Bonanza Creek Ranch, lokasi filem popular di Amerika Syarikat. Namun, belum ada tuduhan dibuat terhadap Alec Baldwin.

akhbar tempatan, The Santa Fe New Mexico, melaporkan bahawa pelakon berusia 68 tahun itu dilihat di luar balai polis tempatan pada hari Khamis (21/10) menangis.

Share This Article