Dukung Palestina dan tolak novelnya diterjemahkan ke Bahasa Ibrani oleh penerbit Israel, pengarang Irlandia Sally Rooney terjebak kontroversi

Dukung Palestina dan tolak novelnya diterjemahkan ke Bahasa Ibrani oleh penerbit Israel, pengarang Irlandia Sally Rooney terjebak kontroversi

Pengarang Ireland Sally Rooney terperangkap dalam kontroversi setelah menolak novel barunya diterjemahkan ke dalam bahasa Ibrani, bahasa rasmi Israel, oleh sebuah syarikat penerbitan Israel.

Penulis yang dikagumi mengatakan bahawa penolakan itu dibuat sebagai bentuk sokongan untuk seruan untuk memboikot Israel mengenai pelbagai kebijakannya terhadap Palestin.

Ia dikatakan sebagai “kehormatan” jika novel terbarunya Dunia Cantik, Di Mana Anda diterjemahkan ke dalam bahasa Ibrani oleh syarikat yang sikap politiknya serupa dengan syarikatnya.

Seorang pegawai kanan Israel mengatakan boikot Israel adalah bentuk anti-Semitisme.

Baca juga:

Rooney telah mengeluarkan kenyataan untuk menjelaskan tindakannya setelah tuduhan muncul bahawa dia tidak akan membenarkan novelnya diterjemahkan ke dalam bahasa Ibrani sama sekali.

Tuduhan itu timbul setelah Rooney dilaporkan menolak percubaan penerbit Israel Modan untuk mendapatkan lesen untuk menterjemahkan karya barunya.

Sally Rooney mengatakan bahawa dia “sangat bangga” dari dua buku sebelumnya – Perbualan Dengan Rakan (2017) dan Orang biasa (2018) – diterjemahkan ke bahasa Ibrani, “buat masa ini, saya memilih untuk tidak menjual lesen terjemahan buku kepada penerbit yang berpusat di Israel”.

Dunia Cantik Novel, Di Mana Anda (2021 Sept)

EPA
Beautiful World, Where Are You dibebaskan bulan lalu dan telah menerima ulasan positif.

Dengan merujuk Laporan Human Rights Watch (HRW) menuduh Israel melakukan jenayah apartheid, Sally Rooney mengatakan keputusannya diambil untuk menyokong gerakan pro-Palestin. Pergerakan dinamakan Boikot, Pelucutan dan Sekatan (BDS), atau Boikot, Penjualan dan Sekatan, yang menuntut boikot Israel secara total.

Dia menambahkan bahawa dia tidak dapat “menerima kontrak baru dengan syarikat Israel yang tidak secara terbuka menjauhkan diri dari apartheid dan menyokong hak-hak rakyat Palestin yang telah ditetapkan oleh PBB.

Share This Article