Aksi Protes di Beirut Berujung Fatal, Setidaknya 5 Pengunjuk Rasa Tewas Tertembak

Aksi Protes di Beirut Berujung Fatal, Setidaknya 5 Pengunjuk Rasa Tewas Tertembak

TRIBUNNEWS.COM – Sekurang-kurangnya 5 penunjuk perasaan terbunuh dan beberapa yang lain cedera semasa rusuhan di Beirut Khamis (14/10/2021), menurut Palang Merah Lubnan dan laporan media tempatan yang disusun Bebas.

Para saksi mengatakan bahawa mereka mendengar sekurang-kurangnya dua letupan di dekat tempat yang sepatutnya di tunjuk perasaan.

Protes Aski dipelopori oleh milisi Syiah Disokong oleh Iran, Hizbullah, terhadap hakim yang sedang menyiasat letupan pelabuhan Beirut tahun lepas.

Hizbullah dan sekutunya memimpin tuntutan untuk menghapus Hakim Tarek Bitar, yang mereka tuduh berat sebelah.

Ketegangan dalam siasatan telah meningkat selama berbulan-bulan.

Beberapa ratus orang akhirnya berkumpul di dekat istana mahkamah pada hari Khamis pagi untuk mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan.

Baca juga: Laporan setebal 350 halaman oleh agensi perisikan Lubnan, mendedahkan mereka yang bertanggungjawab atas letupan Beirut

Baca juga: Selepas Letupan Beirut, Lebih Dari 4 Ton Amonium Nitrat Ditemui Dekat Pelabuhan

Ada yang dilihat menginjak-injak foto Bitar.

Askar Orang Lubnan dikerahkan secara besar-besaran di kawasan itu.

Penunjuk perasaan di Beirut dilaporkan ditembak ketika mereka dalam perjalanan ke Istana Kehakiman untuk mengadakan demonstrasi.

Pejuang Syiah dari gerakan Hizbullah dan Amal membidik dengan senapang serangan Kalashnikov dan peluncur bom tangan yang dilancarkan roket di tengah-tengah pertempuran di kawasan Tayouneh, di pinggir selatan ibu kota Beirut, pada 14 Oktober 2021.
Pejuang Syiah dari gerakan Hizbullah dan Amal membidik dengan senapang serangan Kalashnikov dan peluncur bom tangan yang dilancarkan roket di tengah-tengah pertempuran di kawasan Tayouneh, di pinggir selatan ibu kota Beirut, pada 14 Oktober 2021. (IBRAHIM AMRO / AFP)

“Ketika penunjuk perasaan pergi ke Istana Kehakiman, mereka ditembak di kawasan Tayounah,” kata satu kenyataan tentera.

Pengarang: Tiara Shelavie

Penyunting: Wahyu Gilang Putranto

Share This Article