Persiapan Gelombang ke-6 Musim Dingin Jepang, Tokyo Sahkan Anggaran Tambahan 349 Miliar Yen

Persiapan Gelombang ke-6 Musim Dingin Jepang, Tokyo Sahkan Anggaran Tambahan 349 Miliar Yen

Laporan Koresponden Tribunnews.com, Richard Susilo dari Jepun

TRIBUNNEWS.COM, TOKYO – Siapkan gelombang jangkitan korona 6hb yang dijangka akan datang pada musim sejuk tahun depan Jepun, Badan perundangan Tokyo telah meluluskan anggaran tambahan 349 bilion yen pada hari Rabu ini (13/10/2021).

“Anggaran tambahan itu merangkumi kos untuk menjamin sistem penyampaian rawatan perubatan sebagai persiapan untuk pengembangan semula jangkitan dan kos mempertimbangkan kaedah vaksinasi ketiga,” kata sumber itu, Tribunnews.com, Rabu (13/10/2021 ).

Mesyuarat biasa Majlis Metropolitan Tokyo (DPRD) telah meluluskan hari terakhirnya hari ini, RUU anggaran tambahan 349 bilion yen untuk langkah-langkah menentang novel coronavirus yang diluluskan.

Anggaran tambahan ini merangkumi kos mendapatkan sistem untuk menyediakan rawatan perubatan untuk membolehkan pesakit dimasukkan, termasuk kemudahan perubatan sementara.

Baca juga: Membawa Nama Sumatera, Makanan Kari Jepun Ini Cukup Jual di Tokyo

Usaha-usaha ini menjangkakan pengembangan jangkitan pada masa akan datang, dan bandar sekiranya berlaku bencana. Belanjawan telah ditetapkan pada akhir tahun fiskal 2021.

Sebagai tambahan, biaya pemeriksaan kaedah vaksinasi di institut penyelidikan di Tokyo termasuk untuk vaksinasi ketiga.

Selain itu, di Perhimpunan Metropolitan Tokyo pada 13 Oktober, juga dipersetujui untuk menggantikan dua dari empat timbalan gabenor Tokyo.

Wakil Gabenor Mitsumu Tarao dan Wakil Gabenor Hiroshi Kajiwara akan bersara, dan Yasushi Kuronuma dan Tsutomu Shioda akan dilantik sebagai timbalan gabenor baru.

Fumiko Kinoshita, anggota Majlis Metropolitan Tokyo yang dihantar dokumen untuk memandu tanpa izin dan diputuskan untuk mengundurkan diri dua kali, diminta oleh Perhimpunan Metropolitan Tokyo untuk menjelaskan pandangannya dalam pertemuan biasa semasa.

Share This Article