Cina Serukan Kerjasama Dagang dengan Australia Lewat Lobi Politik, Sebut Tak Akan Bahas Sanksi Beijing

Cina Serukan Kerjasama Dagang dengan Australia Lewat Lobi Politik, Sebut Tak Akan Bahas Sanksi Beijing

China Meminta Kerjasama Perdagangan dengan Australia Melalui Lobi Politik, Mengatakan Tidak Akan Membincangkan Sekatan Beijing

Pemerintah China melobi parlimen Australia untuk bergabung dengan perjanjian perdagangan serantau yang besar, dengan tujuan untuk memperkuat kerjasama perdagangan antara kedua negara dan menghindari perbincangan mengenai sekatan berjuta-juta dolar yang dikenakan oleh Beijing ke atas Australia.

Kedutaan China, melalui proses lobi yang akan dibincangkan di parlimen Australia, mengatakan bahawa kedua-dua negara mempunyai potensi besar jika mereka menjalin kerjasama ekonomi.

Ini kerana Perjanjian Perdagangan Bebas China-Australia (CAFTA) yang disepakati pada tahun 2015 dikatakan telah berhasil mempercepat pengembangan hubungan antara kedua negara, menciptakan mekanisme penyelesaian sengketa, dan bahkan 95% tarif perdagangan dilepaskan tahun lalu .

Parlimen Australia memberi amaran untuk mempelbagaikan ekonomi

Melobi pemerintah China datang pada minggu yang sama dengan Menteri Kewangan Australia Josh Frydenberg memberi amaran kepada parlimen bahawa Australia mesti mempelbagaikan ekonominya untuk mengurangkan pergantungannya kepada China – selain dari China, yang kini merupakan rakan dagang terbesar Australia.

Semua sektor perniagaan juga diminta untuk mempersiapkan kemungkinan ketegangan ekonomi baru ketika Australia berusaha untuk mempelbagaikan.

Konflik dasar luar China-Australia

Pada tahun 2020, banyak produk pertanian Australia yang telah didaftarkan untuk dihantar ke China menghadapi halangan kastam, atau berada dalam barisan untuk dibuang.

Ini secara meluas dilihat di Australia sebagai bentuk usaha politik China kerana Australia meminta penyelidikan internasional mengenai asal-usul COVID-19.

“Bukan rahsia lagi bahawa China telah mensasarkan ekonomi Australia akhir-akhir ini,” kata Frydenberg dalam ucapannya di Canberra, Isnin (6/9).

Adakah pengembangan kerjasama ekonomi adalah penyelesaian?

Sejak Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) dibentuk dan dipersetujui oleh 11 negara, termasuk Australia pada 2018, UK, China, Taiwan, dan Thailand telah menunjukkan minat untuk bergabung.

Jabatan Luar Negeri dan Perdagangan Australia sebelumnya mengatakan kepada parlimen bahawa meningkatkan keanggotaan CPTPP ke lebih dari 11 negara yang menandatangani perjanjian asal akan membantu Australia mempelbagaikan pasaran eksportnya.

Sehingga kini, eksport Australia ke China telah mencapai penilaian AUD 19.4 bilion; rekod tertinggi dalam 12 bulan dari 31 Julai 2021, peningkatan 72% berbanding 12 bulan sebelumnya, permintaan bijih besi sangat tinggi.

th / hp (Reuters)

Share This Article