Usaha Pelayanan Jasa Alsintan Tingkatkan Kesejahteraan Petani Karanganyar

Usaha Pelayanan Jasa Alsintan Tingkatkan Kesejahteraan Petani Karanganyar

TRIBUNNEWS.COM – Kementerian Pertanian (Kementan) mempermudah pembangunan bengkel untuk petani. Ini bertujuan untuk mengoptimumkan penggunaan alat dan mesin pertanian (alsintan) yang telah diedarkan kepada Kumpulan Petani (Poktan), Persatuan Kumpulan Petani (Gapoktan) dan Perniagaan Perkhidmatan Alsintan (UPJA).

Selain itu, ini juga merupakan upaya untuk mengoptimumkan kinerja alsintan yang dikelola oleh Poktan / Gapoktan / UPJA, seperti di UPJA Saridadi di Dusun Mandungan, Desa Suruhkalang, Kabupaten Jaten, Kabupaten Karanganyar, Jawa Tengah.

Menteri Pertanian Syahrul Yasin Limpo (SYL) mengatakan bahawa pada masa ini sektor pertanian adalah tulang belakang harapan di tengah-tengah wabak Covid-19. Dia mengatakan bahawa dalam keadaan tidak harus pertanian terganggu sama sekali.

“Tujuan pembangunan pertanian nasional kami adalah untuk menyediakan makanan untuk semua orang, meningkatkan kesejahteraan petani dan meningkatkan eksport,” kata Menteri Pertanian SYL.

Ketua Pengarah Infrastruktur dan Kemudahan Pertanian (PSP) Kementerian Pertanian, Ali Jamil menambahkan, untuk menyokong ini, Kementerian Pertanian telah mengedarkan jentera pra-tuai yang terdiri daripada traktor roda dua, traktor roda empat dan pemindahan beras dikendalikan bersama dengan semua ahli UPJA.

“Bantuan itu diedarkan kepada Poktan, Gapoktan, UPJA dan agensi dalam bentuk: briged di kawasan pusat pengeluaran untuk mencapai swasembada makanan ke arah mewujudkan kedaulatan makanan, “kata Ali.

Dia melanjutkan, kawasan pusat produksi yang telah menerima bantuan alat mesin ini perlu didukung untuk kelestariannya, sehingga memerlukan servis penyelenggaraan, pembaikan dan alat ganti.

“Kegiatan ini memerlukan dukungan bengkel yang dalam pelaksanaannya dapat dilakukan oleh institusi UPJA,” kata Ali.

Pengarah Alsintan di Direktorat Jenderal PSP Kementerian Pertanian, Andi Nur Alamsyah meneruskan, dengan bantuan bengkel di bawah pengurusan UPJA, diharapkan akan ada dua manfaat, yaitu jaminan keberlanjutan penggunaan mesin dan menjadi sumber pendapatan bagi UPJA selain daripada perniagaan perkhidmatan sewa mesin, perkhidmatan pengilangan dan perkhidmatan bengkel.

“Bantuan untuk kemudahan bengkel dilakukan melalui pembinaan bengkel yang berfungsi sebagai tempat kerja bengkel dan penyimpanan alat ganti alat mesin, serta pejabat pentadbiran, alat bengkel dan kemudahan lain,” kata Andi.

Pengurus UPJA Saridadi, Sukirno, menyatakan bahawa bantuan bengkel Kementerian Pertanian cukup lengkap dan benar-benar menyentuh keperluan petani di daerah tersebut.

“Program UPJA sejauh ini adalah untuk bengkel jentera, perkhidmatan penyewaan jentera, perkhidmatan penyediaan benih padi dan penanaman, perkhidmatan pengendalian hama juga memiliki pengering yang digunakan setelah panen. Dengan fasilitasi bengkel dari Direktorat Jenderal PSP, itu adalah berharap ini dapat menyokong UPJA di pusat pengeluaran pertanian, “harap Sukirno.(*)

Share This Article