Tebar 1 Juta Kurban, Ketua Fraksi PKS: Kokohkan Semangat Kepahlawanan Sosial di Tengah Pandemi

Tebar 1 Juta Kurban, Ketua Fraksi PKS: Kokohkan Semangat Kepahlawanan Sosial di Tengah Pandemi

Wartawan Tribunnews.com, Chaerul Umam

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA – Ketua DPR PKS Fraksi Jazuli Juwaini merasmikan penyembelihan binatang korban di Rumah Sembelih Pondok Rajeg, Depok, Selasa (20/7/2021) dengan pelaksanaan protokol kesihatan yang ketat.

Aktiviti ini adalah sebahagian daripada Program Nasional PKS Menyebarkan 1 Juta Kurban pada Hari Raya Idul Adha 1442H hari ini.

Pada kesempatan itu, Jazuli Juwaini diiringi oleh Timbalan Walikota Depok yang juga merupakan Ketua DPD Depok PKS Imam Budi Hartono dan Ketua DPRD Kota Depok Yusufsyah Putra.

Dua pegawai tertinggi Kota Depok mengalu-alukan kehadiran Ketua Fraksi PKS Pusat dan mengucapkan terima kasih kepada Depok kerana menjadi salah satu tempat simbolik untuk perasmian dan pengedaran program 1 juta qurban PKS.

Baca juga: Sejarah Idul Adha atau Perayaan Pengorbanan: Kisah Nabi Ibrahim Menyembelih Nabi Ismail

“Hari ini kita menjalankan Program Nasional PKS untuk Menyebarkan 1 Juta Qurban mengikut arahan Ketua Majlis Syuro PKS, Habib Salim Segaf Aljufri sebagai bentuk ibadah kepada Allah SWT dan berkongsi keprihatinan kepada orang lain semasa wabak COVID-19 Melalui program ini untuk menyebarkan 1 juta qurban, PKS mengajak semua elemen negara untuk memperkuat semangat kepahlawanan sosial, “kata Jazuli.

Sebelumnya, pada 18 Julai 2021, Ketua Majlis Syuro PKS Habib Salim Segaf Aljufri telah menyampaikan orasi kebangsaan menyambut Idhul Adha yang mengarahkan barisan PKS untuk mempelopori penjagaan sosial dan kepahlawanan melalui ibadah korban.

SELAMAT DATANG KE QURBAN - Untuk menyambut Hari Raya Idul Adha 1442 H, penduduk Bulak Wareng Musholla Nurussa'adah mengangkat tema 'Semangat Bersatu Merajut, Semangat Berkorban, Berkongsi Kebahagiaan untuk Ikhwan mengadakan aktiviti menyembelih Haiwan Pengorbanan sebagai sebanyak 9 (sembilan) ekor kambing dan 4 (empat)) lembu.

Acara penyembelihan binatang korban dilakukan selepas solat Idul Adha, Selasa, 20 Julai 2021, di kawasan Rt 001 - Rw 013, Bulak Wareng, Larangan Selatan, Ciledug, Tangerang. Acara dimulakan dengan laporan dari Ketua Panitia Penyelenggara Qurban Musholla Nurussa'adah, kemudian ucapan dari RT, bacaan doa dan acara itu juga dihadiri oleh pemilik haiwan qurban untuk menyaksikan penyembelihan itu.

Kemudian panitia mengagihkan daging tersebut kepada anggota peserta qurban dan masyarakat sekitar yang sebelumnya mengedarkan kupon untuk mengambil daging qurban. TRIBUNNEWS.COM/FX ISMANTO
SELAMAT DATANG KE QURBAN – Untuk menyambut Hari Raya Idul Adha 1442 H, penduduk Bulak Wareng Musholla Nurussa’adah mengangkat tema ‘Semangat Bersatu Merajut, Semangat Berkorban, Berkongsi Kebahagiaan untuk Ikhwan mengadakan aktiviti menyembelih Haiwan Pengorbanan sebagai sebanyak 9 (sembilan) ekor kambing dan 4 (empat)) lembu. Acara penyembelihan binatang korban dilakukan selepas solat Idul Adha, Selasa, 20 Julai 2021, di kawasan Rt 001 – Rw 013, Bulak Wareng, Larangan Selatan, Ciledug, Tangerang. Acara dimulakan dengan laporan dari Ketua Panitia Penyelenggara Qurban Musholla Nurussa’adah, kemudian ucapan dari RT, bacaan doa dan acara itu juga dihadiri oleh pemilik haiwan qurban untuk menyaksikan penyembelihan itu. Kemudian panitia mengagihkan daging tersebut kepada anggota peserta qurban dan masyarakat sekitar yang sebelumnya mengedarkan kupon untuk mengambil daging qurban. TRIBUNNEWS.COM/FX ISMANTO (TRIBUNNEWS.COM/TRIBUNNEWS.COM/FX ISMANTO)

Salim mengajak semua komponen bangsa untuk meniru Nabiyulloh Ibrahim yang mengajar ketulusan, keikhlasan, dan kesediaan untuk memenuhi seruan pengorbanan.

Menurut Salim, di tengah-tengah wabak covid semasa, banyak saudara dan saudari kita berada di barisan hadapan umat manusia membantu mangsa COVID-19.

Mereka adalah doktor, pekerja kesihatan, jururawat, pegawai pemulihan jenazah, penggali kubur, pemandu ambulans yang membawa pesakit dan mayat, dan lain-lain.

“Kami mengucapkan terima kasih dan penghargaan yang tinggi kepada mereka untuk menunjukkan secara jelas makna pengorbanan dan kepahlawanan sosial,” kata Salim.

Atas sebab ini, Habib Salim mengajak seluruh masyarakat untuk bangkit dan bergerak dalam semangat Idul Adha ini untuk menolong orang lain, saling menjaga, bersama dan saling bekerjasama.

Baca juga: Polis Mengatakan Tidak Ada Keselamatan Khas untuk Penyembelihan Haiwan untuk Hari Raya Idul Adha

Kepada para pemimpin, sudah waktunya untuk menunjukkan cinta kepada rakyat dengan penuh kepentingan dan kepentingan rakyat daripada politik kekuasaan untuk menyelamatkan rakyat dari wabak covid-19

Sebagai tindak balas kepada seruan nasional kepemimpinan PKS, Jazuli Juwaini yang juga anggota Suruhanjaya I DPR Banten Dapil, menekankan bahawa mulai hari ini dan tiga hari berikutnya (hari tasyriq) semua pegawai awam PKS, struktur PKS dan kader akan mengadakan penyembelihan binatang korban di RPH dan di pelbagai tempat dengan sewajarnya memperhatikan prok dan sebagainya.mengedarkan daging qurban kepada masyarakat.

“Semoga penawaran PKS ini dapat dirasakan oleh masyarakat luas dan menjadi gerakan kolektif yang memperkuat kekebalan dalam menghadapi wabak COVID-19. Melalui semangat quban, kami memperkuat kesedaran sosial dan kepahlawanan,” simpulkan Jazuli.

Share This Article