Penggemar Berduka atas Meninggalnya 2 Pelari Top China saat Lomba Maraton

Penggemar Berduka atas Meninggalnya 2 Pelari Top China saat Lomba Maraton

TRIBUNNEWS.COM – Aliran penghormatan untuk dua pelari teratas China yang meninggal selepas cuaca yang melampau memukul perlumbaan jarak jauh di Wilayah Gansu pada hari Sabtu yang lalu (22/5/2021).

Liang Jing, juara ultramarathon, dan Huang Guanjun, pelari maraton dengan kehilangan pendengaran, adalah dua dari 21 orang yang meninggal dalam maraton 100 km.

Kami kehilangan tuan sukan. Ini mengejutkan lingkaran lari domestik, “ tulis seorang pengguna Weibo seperti yang dilaporkan BBC.

Pelari mendapat masalah setelah perlumbaan dilanda suhu beku.

Baca juga: 21 Pelari Terbunuh dalam Perlumbaan Ultramarathon di China kerana Cuaca Ekstrem, Hujan Salju dan Angin Kencang

Baca juga: Cuaca Berubah Ke Ekstrem, Sebilangan Peserta Ultramarathon Merentas Desa di China Mengalami Hipotermia

Penyelamat mengatakan, ramalan cuaca menunjukkan angin dan hujan, tetapi tidak sekerap yang mereka alami.

Foto ini, diambil pada 22 Mei 2021, menunjukkan penyelamat membawa peralatan ketika mereka mencari pelari yang bertanding dalam perlumbaan maraton gunung merentas desa sejauh 100 kilometer ketika cuaca melampau melanda kawasan itu, menyebabkan sekurang-kurangnya 20 orang mati, berhampiran bandar Baiyin di wilayah Gansu, China.
Foto ini diambil pada 22 Mei 2021 menunjukkan penyelamat membawa peralatan ketika mereka mencari pelari yang bertanding dalam perlumbaan maraton gunung merentas desa sejauh 100 kilometer ketika cuaca melampau melanda kawasan itu, menyebabkan sekurang-kurangnya 20 orang mati, berhampiran bandar Baiyin di Gansu wilayah, China (STR / AFP)

Maraton yang diadakan di pergunungan dihentikan ketika beberapa dari 172 pelari hilang.

Operasi menyelamat besar-besaran dilancarkan.

Kerajaan tempatan dikritik secara meluas kerana kurangnya perancangan kecemasan dan pegawai meminta maaf.

Siapa Liang Jing dan Huang Guanjun?

Liang Jing adalah salah satu atlet ultramarathon paling berjaya di sekitar China.

Share This Article