Terima Donasi Urun Dana dari Selebgram Fadil Jaidi, PMI Akan Salurkan Rp 1 M ke Rakyat Palestina

Terima Donasi Urun Dana dari Selebgram Fadil Jaidi, PMI Akan Salurkan Rp 1 M ke Rakyat Palestina

TRIBUNNEWS.COM, JAKARTA – Palang Merah Indonesia (PMI) akan segera mengedarkan sumbangan masyarakat sebanyak Rp 1 miliar kepada rakyat Palestin.

Dana itu dirancang untuk digunakan untuk menampung pelbagai keperluan rakyat Palestin yang terjejas oleh konflik.

Sumbangan kemanusiaan yang dikumpulkan melalui crowdfunding bookisa.com oleh tokoh masyarakat Fadil Jaidi diterima oleh Pengerusi PMI Jusuf Kalla (JK) di Ibu Pejabat PMI, Jalan Gatot Subroto, Rabu (19/5/2021).

“Kami berjanji untuk mengagihkan dana ini hari ini kepada Perwakilan Merah Palestin,” kata JK dalam kenyataannya.

JK menjelaskan, PMI akan sentiasa menyatakan solidariti antarabangsa dengan mangsa konflik sebagai sebahagian daripada gerakan Palang Merah Antarabangsa dan Bulan Sabit Merah.

PMI, akan mengagihkan bantuan kewangan dan logistik dengan kerjasama Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah dan negara-negara yang mengalami konflik.

“Sebagai bagian dari gerakan Palang Merah Internasional dan Bulan Sabit Merah, PMI akan menggerakkan usaha untuk orang-orang yang terkena konflik di luar negeri. Tentunya ini dilakukan jika perlu dan bekerjasama dengan pemerintah daerah dan Palang Merah,” jelasnya.

Baca juga: PAN Menyeru Mempertahankan Palestin Bukan mengenai Agama tetapi mengenai Mandat Perlembagaan

Mengenai bantuan dana dari crowdfunding masyarakat Kitabisa.com, kata JK, ia akan disesuaikan dengan keperluan penduduk yang terkena konflik di Palestin.

Berdasarkan laporan Bulan Sabit Merah Palestin, keperluan mendesak sekarang adalah memperbaiki atau meningkatkan kemudahan kesihatan dan memenuhi keperluan makanan penduduk yang dilanda konflik.

JK juga mengucapkan terima kasih kepada para dermawan dan Kitabisa.com atas usaha mereka mengumpulkan dana kemanusiaan.

Share This Article