Menteri Ekonomi Perdagangan dan Industri Jepang Pertimbangkan Usulan Pembentukan NIA

Menteri Ekonomi Perdagangan dan Industri Jepang Pertimbangkan Usulan Pembentukan NIA

Laporan Koresponden Tribunnews.com, Richard Susilo dari Jepun

TRIBUNNEWS.COM, TOKYO – Menteri Ekonomi, Perdagangan dan Industri (METI) Jepun, Hiroshi Kajiyama akan mempertimbangkan cadangan dari pemerintah Indonesia mengenai penubuhan Lembaga Pelaburan Nusantara (NIA) sebagai forum pelaburan Sovereign Wealth Fund di Indonesia.

“Menteri Kajiwara masih akan mempertimbangkan cadangan lebih lanjut dari Indonesia mengenai NIA,” kata sumber itu Tribunnews.com selepas pertemuan antara Menteri Luhut Pandjaitan dan Menteri Erick Thohir bersama Menteri Kajiwara, Jumaat (4/12/2020).

Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim dan Pelaburan Luhut Pandjaitan dan Menteri BUMN Erick Thohir bersama-sama dengan Duta Besar Indonesia untuk Jepun Heri Rakhmadi siang ini sejak jam 11.30 waktu Jepun diterima oleh Menteri Kajiwara.

Baca juga: Kes Covid-19 meningkat, Gabenor Hirofumi Yoshimura Memanggil Osaka Jepun di Lampu Merah

Dalam pertemuan itu Menteri Kajiwara menyambut baik kunjungan kedua menteri tersebut di tengah-tengah wabak Corona.

“Menteri Indonesia juga menjelaskan tentang UU Omnibus yang baru-baru ini disahkan di Indonesia untuk memudahkan pelaburan asing memasuki Indonesia,” tambahnya.

Begitu juga, pelaburan asing, terutama dari pelbagai syarikat Jepun, dijangka memasuki Indonesia dengan lebih banyak.

Menteri Koordinator Luhut Panjaitan dan Menteri BUMN Erick Thohir bersama dengan bekas menteri perdagangan Jepun Hiroshige Seko di kediaman Duta Besar Indonesia di Tokyo.
Menteri Koordinator Luhut Panjaitan dan Menteri BUMN Erick Thohir bersama dengan bekas menteri perdagangan Jepun Hiroshige Seko di kediaman Duta Besar Indonesia di Tokyo. (Khas)

“Kami adalah pemerintah. Untuk sektor swasta, pelbagai syarikat yang merupakan sektor swasta dapat langsung mendekati sektor swasta untuk melabur di Indonesia,” katanya.

Dia menambah bahawa infrastruktur di Indonesia memang sangat penting untuk pengembangan perniagaan yang lebih baik di masa depan.

“Oleh itu, pembangunan infrastruktur dan kestabilan undang-undang dan kemudahan pelaburan di Indonesia mungkin perlu dititikberatkan lebih jauh,” katanya.

Baca juga: Merasa diganggu, bekas pekerja menuntut syarikat Docomo Jepun untuk pampasan 4.63 juta yen

Walau bagaimanapun Jepun belum memberikan jawapan mengenai rancangan itu.

“Kami akan terus mempertimbangkan cadangan NIA dan terima kasih telah berkunjung Jepun ini, “katanya.

Sementara itu, buku baru “Secret Ninja di Jepun“mengandungi ninja kehidupan sebenar di Jepun yang penuh dengan misteri, mistik, seni mempertahankan diri yang luar biasa dan penguasaan ilmu hitam juga. maklumat lebih lanjut ke: info@ninjaindonesia.com

Share This Article