Bakal Diperiksa 10 Desember, Polda Jabar Minta Rizieq Shihab Tidak Bawa Massa

Bakal Diperiksa 10 Desember, Polda Jabar Minta Rizieq Shihab Tidak Bawa Massa

TRIBUNNEWS.COM, BANDUNG – Penyiasat Ditreskrimum Polis Daerah Jawa Barat menjadualkan peperiksaan terhadap Habib Rizieq Shihab berkaitan dengan tuduhan melakukan jenayah dalam kegiatan di Megamendung pada 10 Disember.

“Direncanakan pada 10 Disember, kami akan memanggil Mr. HRS oleh penyiasat Polis Daerah Jawa Barat berkaitan dengan kes orang ramai di Megamendung, “kata Ketua Perhubungan Awam Polis Daerah Jawa Barat Kombes Erdi A Chaniago di Ibu Pejabat Kepolisian Daerah Jawa Barat, Jalan Soekarno-Hatta Bandung, Jumat (4/11/2020).

Kes orang ramai di Megamendung telah ditingkatkan menjadi siasatan setelah sebelumnya memanggil sejumlah saksi.

Selain itu Habib Rizieq Shihab, jawatankuasa penganjur juga dipanggil.

“Memang ada jadual yang dijadualkan pada 8 Disember dari pihak penganjur. Yaitu dari beberapa orang dari Front Pembela Islam (FPI) akan disoal siasat, kerana penganjur di Megamendung, dua orang,” katanya.

Mengenai soal siasat Habib Rizieq di Ibu Pejabat Kepolisian Daerah Jawa Barat minggu depan, polis meminta Rizieq Shihab untuk tidak membawa orang ramai, sehingga mengundang orang ramai.

Baca juga: Polis Memanggil 4 Saksi Mengenai Kes Orang Ramai Rizieq Shihab, 2 daripadanya tidak hadir

Saman ke Rizieq Shihab akan dihantar pada hari Isnin, 7 Disember 2020.

“Seharusnya orang-orang yang namanya diperiksa hanya untuk mendapatkan maklumat atau memberikan maklumat. Kami juga memohon agar tidak perlu membawa orang atau membawa orang dalam jumlah besar, tidak ada gunanya,” katanya.

Artikel ini diterbitkan pada tribunjabar.id mengikut tajuk Memanggil Habib Rizieq Shihab Minggu depan, Polisi Jawa Barat Meminta Tidak Membawa Massa, Elakkan Orang Ramai

Share This Article