Ethiopia Lancarkan Serangan Final Terhadap Tigray 

Ethiopia Lancarkan Serangan Final Terhadap Tigray 

Ethiopia Melancarkan Serangan Akhir di Tigray

Perdana Menteri Abiy Ahmed memberi masa 72 jam untuk pemimpin Front Pembebasan Rakyat Tigray (TPLF) menyerah, Ahad lalu (22/11). Namun, ultimatum itu tidak diendahkan.

Akibatnya, tentera Ethiopia, yang menghadapi tentangan sengit sejak memasuki perbatasan Tigray tiga minggu lalu, kini diperintahkan “untuk melancarkan fasa ketiga dan terakhir,” menentang TPLF, kata PM Abiy.

Perang saudara di Ethiopia telah mencetuskan gelombang pelarian ke Sudan yang berjiran. Pada masa ini, jumlah pelarian dari Tigray dianggarkan berjumlah 40,000. Jumlah itu dikhuatiri akan meningkat menjadi 200,000 jika konflik berlanjutan.

“Pada fasa terakhir ini, orang awam yang tidak bersalah akan dilindungi dari tindakan keganasan. Semua usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa kota Mekele, yang dibangun melalui usaha bangsa kita, tidak mengalami kerusakan serius, “tambah perdana menteri.

Dia mendakwa bahawa “beribu-ribu” milisi TPLF dan pasukan khas telah menyerah kepada tentera pemerintah sebelum tarikh akhir berakhir. Bagaimanapun, kebenaran maklumat sukar untuk disahkan berikutan pemadaman dan sekatan internet di kawasan konflik.

Usaha pengantaraan antarabangsa

Sekumpulan diplomat di Afrika mengatakan kepada agensi berita AFP bahawa pasukan pemerintah kini hanya berjarak 30 kilometer dari ibu kota Tigray, Mekele.

Atas sebab ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan sejumlah institusi antarabangsa lain telah memperhebatkan usaha mediasi, kerana takut akan nasib setengah juta penduduk bandar yang berpotensi terjebak dalam zon perang. Khamis (26/11), Majlis Keselamatan PBB bertemu untuk pertama kalinya untuk membincangkan perang di Ethiopia.

Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres, mendesak “pemimpin Ethiopia untuk melakukan segala yang mereka dapat untuk melindungi orang awam.” Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah secara aktif melobi Kesatuan Afrika yang berpusat di Addis Abeba untuk mengatur proses pengantaraan.

Sementara itu, organisasi hak asasi manusia, Amnesty International, memperingatkan bahawa serangan bom ke Mekele dapat “dikategorikan sebagai jenayah perang.”

Perdana Menteri Abiy menegaskan bahawa tentera Ethiopia telah “merancang dengan hati-hati” strategi untuk mengalahkan TPLF di Mekele, tanpa menyebabkan korban jiwa atau kerosakan pada infrastruktur kota. “Kami menyeru penduduk Mekele dan sekitarnya untuk meletakkan senjata mereka, tinggal di rumah dan menjauhkan diri dari sasaran ketenteraan. , “Katanya.

Dia menolak mediasi antarabangsa mengenai apa yang disebutnya sebagai operasi “penguatkuasaan undang-undang”.

“Kami dengan hormat mendesak masyarakat antarabangsa untuk tidak melakukan campur tangan haram dan tidak perlu,” katanya.

rzn / hp (afp, ap)

Share This Article